woensdag 9 september 1998

Kroniek van Ameland

'Kroniek van Ameland' is een bijzondere uitgave. Het is een 3,5 centimeter dik boek met rood linnen kaft en witte stofomslag. In het voorwoord wenst de samensteller ons lezers veel leesplezier, maar wie hij of zij is word je niet gewaar. Wel het jaar dat het werk verscheen staat vermeld: 1998.

De kroniek is gevuld met een bundel interessante publicaties over het eiland. Wat erin staat zijn dus kopieën van eerdere uitgaven en daarmee is deze kroniek een geval apart. De publicaties zijn in de kroniek gebundeld, omdat ze afzonderlijk als gevolg van hun verschijningsvorm en verschijningsdatum moeilijk verkrijgbaar zijn, schrijft de samensteller. Maar wie is deze verzamelaar en bundelaar van de kaart van Ameland van 1856, een beschrijving van Ameland uit 1786, een beschrijving van de dorpen in het Aardrijkskundig woordenboek uit 1839, een gids uit 1869, een uitgave over de katholieke gemeente uit 1873, een stuk over een vrijbuiter op Ameland uit 1874, over de doopsgezinde gemeente uit 1889, over rooms en onrooms Ameland uit 1911, over de Luthersen op Ameland uit 1911, over Dorpscommunisme uit geslachtenbezit uit 1924, over de Amelandsche troebelen onder Marijke-Muoi uit 1929 en over Ameland und die Ameländer uit 1964. Kortom een bijzonder interessante verzameling van oude en jongere teksten over het eiland.

Mocht iemand weten wie de bundel heeft samengesteld en of deze kroniek in een oplage van een enkele of van meer boeken is gedrukt, dan hoor ik het graag. Tot zover is de kroniek machtig interessant en ook wat mysterieus. Zo vind je nog eens wat op de Boekenmarkt van De Plaats (zie de banner rechts op deze pagina).

  • Kroniek van Ameland
  • 1998

Geen opmerkingen: