dinsdag 30 november 2010

Een en al boerderij op Ameland


Oense Straatsma, huisarts in ruste op Ameland, overhandigde maandag 29 november 2010 het eerste exemplaar van het boek “Een en al boerderij op Ameland” aan burgemeester Albert de Hoop. Het boek is uitgegeven door Stichting De Ouwe Pôlle Ameland. De Hoop is tevens voorzitter van deze stichting.

Straatsma maakte jarenlang een uitgebreide studie over de landbouw en de boerderijen op Ameland. In 1996 gaf hij daarover een lezing. Veertien jaar later is daar een boek uit voortgekomen.
“De agrarische sector is belangrijk voor Ameland, vroeger en nu nog” meent de schrijver. Vanuit dat belang voor het eiland inventariseerde hij boerderijen. Van de 270 Amelander boerderijen staan er een dikke honderd in het boek genoemd en beschreven.

Straatsma gaat na deze uitgave door met zijn werk. Vooral in Nes en Buren staan nog veel agrarische bouwwerken waar hij nog een beschrijving van moet maken. Met Hollum en Ballum is hij wel zo ongeveer klaar. “Ik heb er heel veel plezier aan beleefd,” zegt de oud-huisarts. Het 314 pagina’s tellende boek is te koop in de Amelander musea.Op de voorkant van het boek prijkt een schilderij van Germ de Jong uit 1949. Het is een alleenstaande boerderij midden in een land vol stuken. Het is De Kuul, een boerderij uit Hollum.

Geen opmerkingen: