maandag 10 maart 2014

Soft Engineering vs. a Dynamic Approach in Coastal Dune Management

In het Amerikaanse Journal of Coastal Research staat een publicatie van Bart De Jong, Joep G.S. Keijsers, Michel J.P.M. Riksen, Johan Krol (van Ameland) en Pieter A. Slim over ‘Soft Engineering vs. a Dynamic Approach in Coastal Dune Management: A Case Study on the North Sea Barrier Island of Ameland, The Netherlands’. De vijf voerden hun onderzoek bij Alterra Wageningen UR uit in het ruime kader van hun onderzoek naar bodemdalingseffecten op Ameland. Ze werkten daarvoor samen met de leerstoelgroep Soil physics and Land Management group, Wageningen Universiteit, en met het Natuurcentrum Ameland.

In het artikel laten ze de kustontwikkeling zien op Oost-Ameland vanaf ver voor de start van de gaswinning tot nu, en tonen aan dat er sprake is van een langdurige trendmatige groei van de zeereep en dat eventuele bodemdalingseffecten daarbij in het niet vallen. Dynamisch kustbeheer had niet veel effect; grote gebeurtenissen, zoals zeer zware stormen, bepalen het verloop van de gebeurtenissen waarna de trendmatige groei van de zeereep weer wordt opgepakt. Kustsuppleties lijken in dit gebied dus tamelijk zinloos, zeggen de vijf.

Het tijdschrift is online hier te bekijken. Het artikel begint op pagina 28.

  • Soft Engineering vs. a Dynamic Approach in Coastal Dune Management: A Case Study on the North Sea Barrier Island of Ameland, The Netherlands
  • Bart De Jong, Joep G.S. Keijsers, Michel J.P.M. Riksen, Johan Krol en Pieter A. Slim
  • Journal of Coastal Research
  • Maart 2014
Bodemdalingseffecten



Geen opmerkingen: