woensdag 17 juni 2020

Column - Festival Ameland

Tot 1 september mogen er geen festivals worden georganiseerd, maar even leek het erop dat Ameland zelf het festival was. En een super populair festival bovendien. Bij gewilde concerten en festivals is er doorgaans op het moment dat de kaartverkoop start een run op de kaartjes. Niemand wil het risico lopen achter het net te vissen en dat geldt ook voor Festival Ameland.

Op dinsdag 16 juni ging de boekingsmodule van Wagenborg online. Personen kunnen vanaf die dag een plekje reserveren op de veerboot die vanwege de coronaperikelen met lagere capaciteit mag varen en dus minder mensen per keer mag overvaren. Het reizende publiek is sinds jaar en dag bekend met het fenomeen van reserveren voor de auto, maar de lopende reiziger kon altijd gewoon de boot op. Soms, heel soms, was een boot vol en moest men wachten op de volgende. Maar nu, in de coronatijd, is alles anders en dus ook de oversteek van Holwerd naar Ameland. Wagenborg wil zicht hebben op hoeveel mensen over willen varen en wil iedereen die naar de overkant wil meenemen. Dat kan alleen gewaarborgd worden met een reservering. Daar werd in no timeeen module voor opgetuigd. Wagenborg wist aan het begin van het voorjaarsseizoen ook niet dat een pandemie van alles zou gaan versjteren, zoals niemand dat toen wist. Die module lag dus niet op de plank klaar voor het grijpen.

Die eerste dag dat er voor een personenticket op de boot gereserveerd kon worden, deden mensen die naar Ameland willen dat massaal. Zo massaal als je dus wel eens bij de start van de ticketverkoop van een concert dat je niet mag missen ziet, waardoor de boekingssite vastloopt. Een concert doet er pas echt toe als de boekingswebsite overbelast raakt in het eerste halfuur na openstelling, vanwege de enorme belangstelling. Dat is niet zelden Journaal nieuwswaardig. Zo populair is nu Ameland. Het lijkt wel Festival Ameland, waar iedereen naar toe wil. Duizenden mensen zaten dinsdag 16 juni klaar om zich te verzekeren van een kaartje. Toen dat via de reserveringsmodule niet meer ging, stapten ze over op de mail en toen dat niet meer wilde pakte men de telefoon. Acht telefonistes zaten paraat om al die telefoontjes aan te nemen, totdat ook hun lijnen overbelast werden. Ondertussen stroomden in enkele minuten 800 mailberichten binnen en dat trok het mailaccount niet meer. Reserveringsmodule en website plat, mail plat en telefooncentrale plat.

Ameland blijft gelukkig wel liggen, Festival Ameland blijft open, op heel veel data. En het mooie? Er zijn voldoende tickets te boeken. Wat we nu nog nodig hebben is wat geduld. En dan wordt het genieten!

Jeanet de Jong

Geen opmerkingen: