woensdag 17 november 2021

OMSTREKEN

OMSTREKEN
Nederland is het beste fietsland ter wereld, aldus Merijn Heijne en Esther de Lange. In ruim 200 foto’s en 12 verkeersluwe routes laten zij zien hoe mooi je kunt fietsen in alle provincies van Nederland. In het boek staan ook diverse foto’s uit Friesland en de Waddeneilanden, onder meer van Ameland, De Friese Meren en Smallingerland. De cover is gemaakt in Tjerkgaast. Sportjournalist en presentator Herman van der Zandt, zelf een fervent fietser, schreef een persoonlijk voorwoord bij deze ode aan Nederland.  

Niet overal in de wereld is het voor fietsers vanzelfsprekend veilig en toegankelijk. Laat staan dat er goed onderhouden fietspaden en duidelijke routes zijn. "Sinds 2018 hebben we tienduizenden kilometers gefietst; door alle 352 Nederlandse gemeenten en ook met veel plezier in het buitenland. Voor ons is er maar één beste fietsland ter wereld en dat is Nederland", zegt Esther de Lange, een van de initiatiefnemers van OMSTREKEN.

 

Inspiratiebron voor beginnende én ervaren fietsliefhebbers
Niet alleen de makers van dit boek vinden Nederland het beste fietsland ter wereld. De Amerikaanse organisatie PeopleForBikes plaatste maar liefst 5 Nederlandse steden in hun wereldwijde Top 7 van ‘Best Cities for Bicycling’. Ook de gezaghebbende Copenhagenize Index plaatst telkens weer een aantal Nederlandse steden hoog op hun tweejaarlijkse ranglijst. Alles wat Nederland tot het beste fietsland ter wereld maakt, vind je terug in OMSTREKEN. Het boek is een inspiratiebron voor zowel beginnende als ervaren fietsliefhebbers, wielrenners en gravelbikers om in eigen land op pad te gaan.

 

Herman van der Zandt: ‘Fietsen in Nederland blijft een ontdekkingsreis’
Presentator Herman van der Zandt deelt het enthousiasme van de makers: ‘Soms denk ik hier alles wel gezien te hebben, dat ik Nederland op de fiets volledig heb uitgespeeld, game over. Het tegendeel is waar. Fietsen in eigen land blijft een ontdekkingsreis. We vinden het in Nederland allemaal maar heel normaal – op de fiets stappen en eropuit gaan – maar dat is het dus niet. Het is juist ongelooflijk bijzonder, die eenvoud.’

 

Fietsen in eigen land populairder dan ooit
Tijdens de coronapandemie zijn veel mensen gaan fietsen. Dit heeft geleid tot de herontdekking van Nederland als prachtig fietsland. Populaire natuurgebieden en andere plekken zijn hierdoor op sommige dagen druk; bij mooi weer vaak zelfs te druk. Merijn Heijne: "Soms hoor je zeggen dat Nederland volgebouwd is, geen echte natuur meer heeft of dat je nergens nog echt kunt genieten van rust en ruimte. Met OMSTREKEN laten we zien dat er nog genoeg valt te ontdekken. We moedigen iedereen aan om dicht bij huis op zoek te gaan naar bijzondere plekken."

 

Uitnodiging om in beweging te komen
OMSTREKEN nodigt je uit om in beweging te komen en naar buiten te gaan. Om Nederland nóg beter te leren kennen en je telkens weer te laten verrassen door fraaie fietspaden en de schoonheid van rust, ruimte, vergezichten en wolkenluchten. OMSTREKEN gaat over onbekend terrein en laat je met een nieuwe blik kijken naar bekende plekken in de buurt. Het boek neemt je vanaf het zadel mee door 99 gemeenten en 164 verschillende plaatsen in heel Nederland. Pak de fiets en ga mee op pad. De routes zijn via de QR-codes in het boek eenvoudig te downloaden.

Kooiweg in OMSTREKEN
Ameland
En staat Ameland eer in? Ja, natuurlijk, want anders had dit boek niet in dit blog gestaan. In het boek staat een prachtige foto van de Kooiweg. Merijn Heijne: "Ameland was voor mij de 352e en laatste Nederlandse gemeente, die ik heb aangedaan op de fiets. In ons boek Omstreken staat weliswaar geen specifieke route op Ameland, maar wel is er in het hoofdstuk ‘Wat een rust, heerlijk, die stilte’ een foto opgenomen van een prachtig gravelpad in Buren. Herman van der Zandt is in zijn voorwoord ook enthousiast over fietsen op de Waddeneilanden."

Het boek OMSTREKEN is uitgegeven in eigen beheer na een succesvolle crowdfunding. Bekijk hier hun project. Het is verkrijgbaar bij de boekhandel en online, onder andere via www.omstreken.com.
  • OMSTREKEN
  • ode aan het beste fietsland ter wereld
  • Merijn Heijne, Esther de Lange
  • ISBN 9789090351117
  • € 39,90
  • Verschijnt 28 november 2021

Geen opmerkingen: