maandag 15 november 2021

Weerspiegeld

Weerspiegeld
'Weerpiegeld - Het weer nader verklaard' is het boek van oud KNMI-woordvoerder Harry Geurts.

Op de achterlamp staat: "Nog nooit wisten we zoveel over het weer als tegenwoordig. Via een eindeloze hoeveelheid weerapps kunnen we zo ongeveer van minuut tot minuut het weer nagaan én voorspellen, voor elke plek op aarde. Maar snáppen we het weer ook? We weten allemaal dat het bij glad weer vooral oppassen is op bruggen en viaducten en bij op- en afritten – maar waarom eigenlijk? En wanneer mag een serie hete dagen een hittegolf heten? Hoe komen de metingen van het KNMI eigenlijk tot stand? Wat is een orkaan of cycloon precies?"

Harry Geurts (1952) is van jongs af aan geboeid door het weer. Op de middelbare school won hij al een prijs met het idee om net als schoolprestaties ook het weer een rapportcijfer te geven (en in dit boek legt hij uit hoe dat weer-rapportcijfer tot stand komt). Jarenlang was Harry als persvoorlichter van het KNMI een spil in het web van alles en iedereen die met weer te maken heeft. Zo groeide hij uit tot een unieke bruggenbouwer tussen de meteorologie en de gewone weer-geïnteresseerde. Het boek is volledig in kleur geïllustreerd met weerkunst uit de collectie van het Rijksmuseum."

De messing vuurtoren van Ameland
Waddenweer
In 'Weerspiegeld' is een hoofdstuk opgenomen over het waddenweer en het messing model uit 1880 van de Amelander vuurtoren staat erbij als illustratie. De Waddeneilanden zijn een heerlijke plek voor hittehaters en voor mensen die van fris houden en mooi in de winter wanneer er sneeuw is gevallen. Kortom: op de Waddeneilanden zit je wel goed.

Vuurtoren
Het bijzondere weer van de eilanden wordt aangehaald met voorbeelden: Texel krijgt de meeste zon, boven Vlieland en Terschelling zie je de mooiste wolkenstraten en op Schiermonnikoog kan het het heetst worden van alle Waddeneilanden. Bij de extremen wordt Ameland niet aangehaald, maar van dit eiland staat dan weer de messing vuurtoren als illustratie bij het Waddenweer hoofdstuk.

Koop het boek in de Amelander boekhandel of bestel het via deze link. 
  1. Lees ook hier over Waddenweer. 
  2. Lees hier over het Lake-Effect op de Waddeneilanden.
  3. Lees hier over de Russische Beer.

  • Weerspiegeld - Het weer nader verklaard
  • Harry Geurts
  • Uitgeverij van Wijnen
  • ISBN 9789051945706
  • November 2021
  • € 29,50

Geen opmerkingen: