zondag 25 maart 2001

Krol & De Koninklijke

'Krol & De Koninklijke' is een autobiografie van Gerrit Krol. In de verzamelbundel: De chauffeur verveelt zich; Beiterls lullen tegen je; In dienst van de 'Koninklijke'; Een vreemdeling in Hoogezand-Sappemeer; Winter op Ameland; 60.000 uur. 

Gerrit Krol brengt op een unieke manier zijn beroepsleven in beeld, een leven in dienst van Shell. Aan de verhalen De chauffeur verveelt zich, In dienst van de Koninklijke en 60 000 uur is een aantal verhalen toegevoegd. Met zijn puntige stijl vol onverwachte wendingen roept hij een wereld op die de grauwheid van het bestaan op een formidabel verrassende wijze inkleurt. Krol heeft een ontegenzeggelijk eigenzinnige logica, die je op volkomen nieuwe gedachten brengt. Niet alleen de werknemers van Shell, niet alleen de computerspecialisten, de nerds, de rekenaars, en ander nuchtere denkers zullen genieten. Zelfs niet alleen de mensen die ooit een tijd hebben doorgebracht tussen de muren van kantoor of fabriek. 


Iedereen zal zich in Krols situatie kunnen verplaatsen, een glimlach van herkenning niet kunnen onderdrukken, en zich verbazen over de wonderlijke stappen die de auteur zet in de ontleding, die soms een ondermijning lijkt, van het systeem.


Tweedehands is nog wel aan een exemplaar te komen (maart 2022).

  • Krol & De Koninklijke
  • Gerrit Krol
  • Uitgever Querido
  • ISBN 9789021472751
  • 2001

Geen opmerkingen: