woensdag 28 januari 2009

Ameland in 2008


HOLLUM - Twaalf maanden lang haalde het eiland vele malen het nieuws. Het Waddeneiland is een klein eiland met een grote nieuwswaarde. Wie op Ameland woont of wie er voor werk of vakantie naartoe reist wil weten wat er gebeurt. De ene keer is het klein nieuws van een kleine gemeente, dan weer is Ameland wereldnieuws waar zowel de filmende als de schrijvende en fotograferende pers op afkomt.

Ameland Pers uitgeverij verzamelde de nieuwsfeiten en zocht er de foto’s bij. Vele fotografen werkten mee aan dit boek. Foto’s van ondermeer Jan van Os, Jantina Scheltema, Martha Appelman en Dirk Visser zijn er in terug te vinden. Mon Amour verleende medewerking en de NAM stelde haar foto ter beschikking. Daar kwam een diversiteit aan foto’s uit voort die per maand zijn ingedeeld.
We noemen een aantal nieuwsfeiten uit 2008 die in deze uitgave terug te vinden zijn: Kunstmaand Natuurlijk November, Scoren voor Gezondheid met FC Groningen, de tijgerspin en de welriekende nachtorchis, staatssecretarissen, Amelandia, Geel Wit en Rôggefeest, onweer, maansverduistering en zonsverduistering, Rondje Ameland en MadNes, de Buckfastbij en diverse strandvondsten.
Het is slechts een greep uit de vele nieuwsonderwerpen die worden teruggehaald en hier en daar droogkomisch door de Amelander zussen Antje & Betje worden becommentarieerd.

In 2008 was dat overwegend leuk en aardig nieuws met een enkele treurige noot ertussen. Ameland in 2008 laat gelukkig veel positieve ontwikkelingen zien. Het opent en sluit met vreugdevuren. De tekst op de achterkant: “De gebeurtenissen die in het boek worden beschreven vormen een neerslag van twaalf maanden die we met elkaar hebben beleefd. Intussen zijn we met z’n allen aan het vervolg begonnen.”

‘Ameland in 2008’ kost € 19,95 en is te bestellen via de uitgeverij of af te halen op O.P Lapstraat 7 in Hollum.

Geen opmerkingen: