woensdag 30 maart 2016

Kardinaal de Jong - Heldhaftig en behoudend

Kardinaal de Jong
‘Kardinaal de Jong - Heldhaftig en behoudend’ is de titel van het lijvige boek dat Henk van Osch schreef over het jongetje dat geboren werd op Ameland en het tot kardinaal schopte.

Jan van Jan de Bakker is in 1885 geboren in Nes en hij werd kerkhistoricus, aartsbisschop, kardinaal en metropoliet en bovenal een erudiete man. Hij werd ook wel Johannes genoemd. De kardinaal stierf in 1955.

De Jong werd in 1936 aartsbisschop van het bisdom Utrecht (en van Rhusium in Thracië) en tevens metropoliet, kerkvader die aan het hoofd staat van een kerkprovincie. De kerkprovincie van aartsbisschop De Jong was Utrecht, die heel katholiek Nederland met z’n verschillende bisdommen, beslaat.
In de Tweede Wereldoorlog werd De Jongs onverzettelijke houding een steun voor velen en een bron van inspiratie. In 1951 ging hij met emeritaat. Zijn hele leven bleef hij Ameland trouw en kwam er regelmatig.
In is een straat en een school naar hem genoemd en aan de Kardinaal de Jongweg staat een manshoog bronzen beeld. Het standbeeld van de kardinaal, gemaakt door Frans Ram, werd in 1982 onthuld.

 

Henk van Osch schreef de biografie, die in 2016 uitkwam.

Van Osch beschrijft De Jong als een vrome, nederige man met een ijzeren geheugen. De grote Amelander was innemend, maar zonder elegantie. En hij was volgens Van Osch een held. “Als een held iemand is die zich heldhaftig heeft gedragen, ook al was het met grote tegenzin, dan was Jan de Jong beslist een held.”

  • Kardinaal de Jong - Heldhaftig en behoudend
  • Auteur Henk van Osch
  • Uitgeverij Boom
  • ISBN 9789089539373
  • € 29,90
  • Maart 2016

Koop het in de boekhandel op Ameland of bestel het via deze link.


Lees hier meer over Kardinaal de Jong.

Geen opmerkingen: