dinsdag 28 februari 2023

Bram fietst

Bram fietst

Bram Witvliet is overal in Nederland op de fiets geweest! Ook op Ameland. Elke provincie heeft haar eigen hoofdstuk, gevuld met anekdotes, gekke plaatsnamen, streekgeschiedenissen en ongezouten oordelen. 


Nijmegenaar Bram Witvliet fietste in 12 jaar langs alle plaatsen in Nederland. Hij fotografeerde onderweg alle plaatsnaambordjes en haalde geld op voor goede doelen die zich inzetten voor natuur en milieu. 250 fietstochten door Nederland langs meer dan 3000 plaatsen, hebben talloze indrukken achtergelaten. Het boek 'Bram fietst' is  het verslag van zijn ervaringen en gedachten over Nederland, ons landschap, de klimaatcrisis en de plaats van de fiets in zijn leven. Hij fietst door de duinen naar Hollum, beklimt de vuurtoren, drinkt een biertje bij de Amelander Bierbrouwerij en knabbelt een kibbeling in Nes bij de visboer. Ook bezoekt hij Buren en Kooiplaats.


Het begon als een uit de hand gelopen weddenschap: “Wedden dat je niet alle dorpen van Brabant langs gaat fietsen?” Uiteindelijk fietste Bram Witvliet in twaalf jaar langs alle plaatsen van Nederland. Eerst voornamelijk op eenvoudige (stads)fietsen, later ook als amateurwielrenner. We lezen over de grenzeloze liefde voor het Limburgse Heuvelland, de Drentse rust, maar ook over het verdwalen in de rijke geschiedenis van onze plaatsnamen. Daarnaast fietst Bram langs vele filosofen en schrijvers die zijn denken hebben gevormd. 

Bram Witvliet (1991) is in het dagelijks leven docent Latijn, Grieks en filosofie op een middelbare school. Sinds zijn studietijd woont hij met veel plezier in Nijmegen en gaat hij fietsend door het leven. Naast zijn werk is hij politiek activist.

Op donderdag 2 maart vindt de presentatie plaats in boekhandel Dekker v.d. Vegt te Nijmegen. Koop het boek in de boekhandel of bestel het via deze link.

  • Bram fietst
  • Bram Witvliet
  • KNNV Uitgeverij
  • ISBN  9789050119009
  • 2 maart 2023
  • € 22,50

Geen opmerkingen: