maandag 10 juni 2024

Kat Dag met Kruiend IJs en Noorderlicht

Hidde Kat als jongeman - Egbarta Veenhuizen
Verhalenpad en een muzikaal verhaal over Hidde Dirks Kat en de meest vergeten schipbreuk uit de vaderlandse geschiedenis

Het zou een avontuurlijke reis worden met grote kans op goede verdiensten, maar de walvisvaart van 1777 werd een drama. Hidde Kat was een goede gezagvoerder, maar hij moet door een achtbaan van emoties zijn gegaan. Wat begon met zin in avontuur en opgetogenheid om te ontdekken wat er achter de horizon ligt, werd een beproeving met onbeschrijflijke ontberingen, moedeloosheid, doorzettingsvermogen, overlevingsdrang, heimwee naar huis, verdriet om verlies en tot slot de vreugde na het weerzien van geliefden. 


Het verhaal van Kat, muzikaal gekoppeld aan die emotionele tuimeltrein, wordt vertolkt door Anne-Meta Kobes (zang en vertellen), Kees Poulus (zang en gitaar) en Jeanet de Jong (trekharmonica en vertellen).

Kat Dag

Kats geboortedag is 14 juni 1747 en 14 juni 2024 is de dag dat Jeanet de Jong met een Verhalenpad van Hidde Kat door Hollum loopt en bij diverse plekken in het dorp vertelt over het avontuur van Kat en de brik Jufvrouw Klara. Die dag is tot Kat Dag gedoopt.
De wandeling is een zelfstandige activiteit, maar ook een uitmuntende voorbereiding op de voorstelling van die avond in de Vermaning in Nes.

Het Verhalenpad begint bij het beeld van Kat aan de H.D. Katstraat en duurt ongeveer anderhalf uur. De wandeling eindigt deze keer op Burenlaan 16, waar om 15:30 uur de opening van een tentoonstelling met werk van Mathilda van der Weij, Klaas Nobel en Valta plaatsvindt.

Kat Dag 14 juni 

Verhalenpad van Hidde Kat
Start bij het beeld van Kat
14:00 uur
Deelname € 10,—, kinderen tot en met 12 jaar € 5,—


Kruiend IJs en Noorderlicht

Vermaning in Nes

20:00 uur

Entree Vrije bijdrage
Kijk in de agenda voor de volgende voorstellingen.

Geen opmerkingen: