donderdag 24 juni 2010

Ander land, complete en kleurrijke reisgidsen

Na Ameland en Terschelling hebben nu ook Vlieland en Schiermonnikoog hun eigen reisgids. Twee gloednieuwe delen in de succesvolle reeks ‘ander land’. Met elk 144 pagina’s boordevol informatie voor badgasten, foto’s om bij weg te dromen, interviews met markante eilanders en sfeervolle verhalen. Vlieland en Schiermonnikoog. Deze twee kleinste pareltjes van de Nederlandse Wadden hebben opvallend veel overeenkomsten: ze zijn autoluw, bescheiden van omvang en inwonertal en trots op hun afkomst. Eilanden die grossieren in roemrijke verhalen. Verhalen over verdronken dorpen, juttersgeheimen, heldenmoed in de branding en de eeuwigdurende strijd tegen de zee. Soms vriend, soms vijand. Maar deze twee Friese ‘kleintjes’ zijn ook uniek in hun soort. Elk met een eigenzinnig karakter, geboetseerd door zee, zand en wind. Zo vertellen de vele tastbare elementen uit de Tweede Wereldoorlog een intrigerend verhaal op Schiermonnikoog. De ‘lytje pole’ bekoort. Eén groot Nationaal Park met twee vuurtorens, de breedste stranden, een dorp bezaaid met monumenten, grazig polderland, een fietspadennet voor duindwalers. Vlieland verrast. Het meest bosrijke Waddeneiland met de hoogste duinpartijen ademt nog altijd een maritiem verleden van De Ruyter, Tromp en andere zeehelden uit de Gouden Eeuw. Land van cranberry’s, geiten en goudzoekers. Van desolaat niemandsland op De Vliehors tot de smeltkroes van leven rond de haven en in de gezellige Dorpsstraat. In ‘Vlieland, ander land’ en ‘Schiermonnikoog, ander land’ worden alle verhalen verteld. Een bijzonder stukje buitenland in eigen land. ‘Ander land’, volgens auteurs Roelof Tienkamp en Jolanda de Kruyf. De reis- en leesboeken (Friese Pers Boekerij) kosten 14,50 euro per deel en zijn verkrijgbaar op de eilanden, in elke boekhandel op de vaste wal en te bestellen via internet.
Texel is ook toegevoegd aan de serie.




dinsdag 22 juni 2010

Friese helden

De Friese Pers Boekerij gaf een boek uit met daarin 150 Friese Helden. Amelander Jan de Jong, bekend als Kardinaal de Jong, staat er tussen. Het is een boek over Friezen die door bijzondere talenten, innerlijke drang, religieuze roeping of andere omstandigheden ongewone dingen presteren, schrijven de samenstellers van het boek Auke Zeldenrust en Bauke Boersma. 

Het boek staat te koop tussen de rubriekadvertenties in Vraag & Aanbod Ameland op de website van Persbureau Ameland.

maandag 21 juni 2010

Penny's Shadow

Penny's Shadow
Lisa (Liza Sips) is zeventien jaar en heeft een speciale band met paarden. In de zomer gaat ze samen met haar moeder en zusje Tess op vakantie naar Ameland. Tess neemt ook haar eigenwijze pony Rakker mee. Ze verblijven op de kampeerboerderij van de achttienjarige Kai (Levi van Kempen) en zijn vader. Kai's moeder is jaren geleden overleden bij een ongeluk met haar geliefde paard Shadow. De zwarte hengst heeft het overleefd, maar is zwaar getraumatiseerd en onbetrouwbaar geworden. Kai zag het ongeluk gebeuren en heeft daardoor een moeilijke band met het paard. Lisa is ervan overtuigd dat ze kan helpen met Shadow, maar Kai wil hier niets van weten. Ze besluit om in het geheim toch het paard te gaan trainen.


De film is helemaal op Ameland opgenomen en laat prachtige beelden en spannende situaties op het eiland zien.

  • Penny's Shadow DVD
  • Regisseur Steven de Jong
  • Met Levi van Kempen en Liza Sips
  • € 12,99

Koop hem in de Amelander winkels of bestel hem via deze link.

vrijdag 18 juni 2010

Derde zeehondenboekje

Joke Mosterman – van Doorn heeft samen met haar broer Ben van Doorn inmiddels drie boekjes over zeehonden-belevenissen gemaakt. Joke schrijft het verhaal en Ben illustreert. Het eerste boekje gaat over Amila en speelt rond Ameland. Het tweede prentenboekje gaat over Terzo en Terzi die bij Terschelling zwemmen en het derde boekje vertelt het verhaal van Tessie van Texel. Boekjes met verhalen over Vlielandse en Schierse zeehonden volgen nog. Joke Mosterman is op dreef.