dinsdag 25 maart 1997

Verslag van mijn internering

'Verslag Van Mijn Internering: Bergum. Wolvega, Leeuwarden, Ameland, Farmsum 15 April 1945-17 Januari 1947.'

Over de na-oorlogse internering van meer dan 100.000 mensen die 'fout' waren geweest is niet zo heel veel gepubliceerd. Harterink schrijft over de dagelijkse gang van zaken achter het prikkeldraad van de Bewarings- en Verblijfkampen. Het is het persoonlijke relaas over zijn interneringstijd in vijf kampen. Het boek beslaat de periode van april 1945 tot januari 1947 en is gebaseerd op de aantekeningen, die hij destijds clandestien maakte en het kamp uitsmokkelde.

 

Toen Friesland in april 1945 werd bevrijd, begon voor Harterink een lijdensweg. Hij was lid van de NSB tot het eind van de oorlog en tijdens de bezetting secretaris van de NSB-burgemeester van Leeuwarden.


Harterink observeert zijn kampgenoten en bewakers en onderzoekt wat hen drijft. Hij tekent als het ware een groepsportret van de kampgemeenschap. Tegelijkertijd weerspiegelt de vrije samenleving in de ogen van politieke gevangenen. Het verhaal van de auteur maakt duidelijk wat de internering voor hem en zijn gezin betekende.


Er kwam kritiek op dit boek en op de uitgever. De schrijver geeft namelijk geen blijk van spijt te hebben van zijn politieke keuze. Hij toont geen inzicht in de Nazi-terreur en ook niet in het verzet daartegen.


Voor Ameland is dit boek interessant vanwege het hoofdstuk over de tewerkstelling op het eiland van een groep NSB'ers. Zij moesten na de bevrijding het eiland ontdoen van prikkeldraad en andere elementen die aan de oorlogsjaren herinnerden. Ze bivakkeerden in een barak in de duinen bij Nes.


In het tweedehands circuit is nog wel een exemplaar te bemachtigen (maart 2022).

  • Verslag Van Mijn Internering
  • F.J. Harterink
  • Uitgegeven door Fryske Akademy
  • 9789061718383
  • 1997

Geen opmerkingen: