zaterdag 13 december 2008

Zestig jaar op jacht voor een pannetje vlees

Dit boek is het relaas van de 60-jarige geschiedenis van Jagersvereniging Ameland in de periode van 1948 tot 2008. Het boek is tot stand gekomen onder redactie van Koos Molenaar uit Buren, redacteur voor de Dockumer Courant. Het voorwoord is van Mark Brouwer, voorzitter van de jagersvereniging. "Op Ameland wordt sinds eeuwen gejaagd. Voor de eigen pot, voor de handel en om de schade aan de zeewering en de landbouw te bestrijden. Voor de invoering van de jachtwet in 1954 was de jacht vrij en werd deze door vele Amelanders in verschillende vormen beoefend. Met de invoering van de jachtwet werd de jacht aan regels onderworpen. Dit was voor een groep jagers onder aanvoering van Joop Steinvoorte aanleiding om de Jagersvereniging Ameland op te richten omdat ze bang waren dat vastewallers de jachtrechten van Domeinen en Staatsbosbeheer voor veel geld zouden inhuren. Door de inzet van deze mannen is dit niet gebeurd en geniet de Jagersvereniging Ameland sinds de invoering van de jachtwet de jachtrechten in de duinen en bossen van Ameland en zijn deze geborgd voor de mensen van het eiland."

Koos Molenaar beschrijft de geschiedenis van de jacht en de oprichting van de vereniging. Hij schrijft verder over het belang van de jacht voor de wildstand, over Joop Steinvoorte die betrokken was bij de oprichting en een halve eeuw voorzitter was, over Trijntje Mol die leefde voor de jacht, over het stropen en de jachtopziener, over de konijnenziekte en de jachtdagen, over de wildstand, fretten en de wilde katten. Recepten van pannetjes wild ontbreken niet. Bij elk hoofdstuk staat een portretje van een jager. Daar bij staat welk schietgerei hij gebruikt, met wat voor honden hij werkt en wat het meest favoriete jachtgebied is en wat de meest bijzondere jachtervaring is. Het boek maakt duidelijk dat een jager met verantwoordelijkheid voor het gebied aan wildbeheer doet en liefhebber is van een stukje wild in de pan. Het geeft op een lezenswaardige wijze de geschiedenis van de Jagersvereniging weer, verluchtigd met vele foto's van mannen en een enkele vrouw in het veld.

Martin Oud in Buren heeft nog enkele exemplaren voor de liefhebber (november 2022).

  • Zestig jaar op jacht voor een pannetje vlees - Jagersvereniging ameland 1948-2008
  • Koos Molenaar
  • Uitgeven door Jagersvereniging Ameland
  • 13 december 2008
  • € 25,--

Beleef je plezier aan dit blog en helpen de posts je op weg uitgaven over Ameland te vinden? Doneer dan op Ko-fi een kopje koffie van € 2,-- als waardering voor de blogger 💜.  Klik hier voor de link.

Geen opmerkingen: