Eerst werd de vitrage dichtgetrokken, toen de overgordijnen, daarna zakten langzaam de lamellen en nu laat gemeente Ameland haar rolluiken naar beneden. Er wordt meer en meer ingegrepen in het democratische en openbare proces van de gemeente en het besturen van Ameland verwordt tot achterkamerpolitiek.
De gemeente heeft de mond vol van openheid en transparantie - het zou ondermeer in het nieuwe College Programma staan dat nog altijd niet boven tafel is - maar er is in toenemende mate sprake van rolluikpolitiek. In de afgelopen jaren is die ontwikkeling in gang gezet met kleine maatregelen en die trein dendert langzaam maar gestaag door. Raadsleden worden niet of ongelijk geïnformeerd en worden via de pers of staande de raadsvergadering geconfronteerd met ontwikkelingen. Als voorbeeld is daar de afmelding van Will Bakema die niet op de vergadering van afgelopen maandag aanwezig was. “Ik hoop dat jullie begrip hebben voor de situatie,” sprak wethouder Nico Oud, zonder de situatie uit te leggen. Om ergens begrip voor te hebben moet je weten wat er aan de hand is en lang niet alle raadsleden hadden informatie over de achterliggende reden van Ouds uitspraak. Laat staan de mensen die naar de vergadering keken en luisterden.
Ook zijn er kwesties dat de informatie over bepaalde zaken eerder in de krant staat dan dat ze bij de raadsleden op het bureau liggen. De aanstelling van de nieuwe secretarisdirecteur is daar een mooi voorbeeld van.
Buiten de communicatiemissertjes zijn er fnuikender zaken aan de gang. Raadsleden mogen tijdens de vergadering geen onverwachte vragen meer stellen over de agendaonderwerpen. Die moeten van tevoren schriftelijk worden ingediend, zodat ambtenaren de antwoorden kunnen voorkauwen en uitschrijven en de collegeleden voorbereid en ingedekt aan de vergadering beginnen. Het ontneemt de raadsleden het middel van kritische vragen en het bijbehorende verrassingselement. Het maakt de discussie een stuk minder levendig en de raadsvergadering rukt op naar een verlengde van een ambtelijk overleg.
Het vragenhalfuurtje, het moment waar de raadsleden het college over allerhande kwesties kunnen bevragen, is verworden tot een strak geregisseerd niemendalletje. Ook uit dit vraag-en-antwoord spel is alle speelsheid geperst omdat de raadsleden verplicht worden hun vragen van te voren in te dienen. Kwesties kunnen niet meer onverwacht aan de orde worden gesteld en het college krijgt nooit meer het vuur na aan te schenen gelegd. De goed voorbereide vraag kan niet meer worden ingezet als politieke strategie.
Met al die schriftelijke vragen komt er ook een circuit op gang van schriftelijke antwoorden waar publiek en pers geen zicht meer op hebben. Vergaderingen worden in beslotenheid voorbereid en besloten voortgezet; buiten het zicht van burger en pers worden angels uit de agenda verwijderd. De raadsvergaderingen van Ameland verworden tot een doorgeregisseerd avondvullend programma waar voor inbreng en participatie geen ruimte meer is.
Jeanet F. de Jong
Geen opmerkingen:
Een reactie posten