vrijdag 11 september 2020

Schoem of De voarende Zoltkamper

‘Schoem of De voarende Zoltkamper’ is een Groningse novelle van Ingeborg Nienhuis van Greunen Tekst & Media schreef het boek en Stichting 't Grunneger Bouk gaf het uit.

Schoem gaat over een hechte vriendengroep jongens, garnalenvissers die met hun kotters de Waddenzee oversteken en de zee op gaan. In het weekend zoeken de maten het avontuur in en buiten de kroeg. Het boek gaat over de subcultuur van de jonge schippers uit Zoutkamp.  Zij vieren onder meer het Sinterklaaslopen (net een beetje anders, maar toch ook een beetje) net als Amelanders. Ameland zelf komt ook in het verhaal voor. Een oom en tante van de schrijfster (Gribbert en Aafke de Boer) woonden daar vroeger en zij ging er in haar jeugd op vakantie en komt er soms voor paardrijwedstrijd. Vanwege haar eilandliefde mocht Ameland niet in het boek ontbreken. Mijn oom en tante woonden (alweer decennia gelden...) ook in Hollum. 

Uit het boek: "Noa n wat kolle julimoand was t veur t eerst van zummer stroalend weer. Onder dij zunnege omstandegheden stoomden Hades en zien schipper nog ainmoal noar zee om wat ‘buussinten’ te verdainen veur aankomende weken: heur vekaanzie. Hades haar der zin ien: mit zien kammeroaden haar hai òfproat ien zulfde weken vrij te nemen – schippers dij lutje kiender haren kwam dat goud oet – en mit t Toxenschip zollen zai nog n week noar Oamelaand (‘Nooit weer noar Terschelling!’ haar Tox zègd, dij deur n Terschellings wicht aan kaant zet was noa hoast n joar verkeren – en tegenworreg aal weken n stuk of wat aander scharrels haar). Mit zuks weer leek Hades dat wel wat tou. t Wotter was mooi kaalm. Nait dat Hades nog aal beroerd wer van hoge golven (vrouger haar zien moe din pildjes veur hom kòcht tegen zeezaikte), mor dikke koppen op Noordzee, doar mos hai bie störm en roeg weer nog aaltied tegen sloeken." 

Over het verhaal: De jongens gaan vaak op een Waddeneiland vakantie vieren. Een van hen is aan de kant gezet door een Terschellings meisje en wil daarom nooit meer naar Terschelling. Nobeltje komt later in het boek ook nog terug, wanneer de as van een op zee gebleven schipper wordt uitgestrooid, er Biscaya van James Last en Sailing Home van The Cats wordt gespeeld en een glas wordt geheven. Hoofdpersoon Hades verheugt zich enorm op deze groepsvakantie naar Ameland, maar tijdens hun laatste vaart voordien komt er een zeemijn in zijn netten terecht. 

 

In 2021 schreef ze de Nederlandstalige roman 'Randfiguren'.  Dat verhaal gaat helemaal over het wonen aan het Wad, maar daar komt Ameland niet in voor. Schiermonnikoog wel.

De schrijfster groeide op in Zoutkamp en is nog altijd aan het Groningse dorp verknocht. ‘Schoem of De voarende Zoltkamper’ is haar debuut.

Het boek is (mei 2022) uitverkocht, maar er wordt nagedacht over een herdruk. Wie belangstelling voor het boek heeft kan contact opnemen met Ingeborg Nienhuis via deze link.

  • Schoem of De voarende Zoltkamper
  • Ingeborg Nienhuis
  • Uitgegeven door Stichting 't Grunneger Bouk
  •  ISBN 978 90 70323 78 3
  • 11 september 2020

Geen opmerkingen: