zaterdag 13 januari 2024

Column - Kluifje

De ophef rond het Van-en-voor-Ameland-feest luwt naarmate de tijd voortschrijdt. Denk maar niet dat we daarmee gered zijn. Het is stilte voor de storm. Onder meer de nieuwjaarsrede van burgemeester Stoel bracht een opleving van de aandacht op gang, met in diverse kranten en op verschillende mediaplatforms berichten. Zo kwam ik in Met het Oog op Morgen terecht en man, wat is het moeilijk om live over zo’n precair onderwerp te praten. Marcia Luyten was de presentator van Het Oog. Aan Marcia met haar fluwelen stem, haar interesse, geduld, vasthoudendheid en haar willen weten, de taak om binnen tien minuten het naadje van de kous te vinden. Ze deed het vaardig en bovenal op een plezierige toon. 

Zou Ameland in navolging van de Mediacode rond het Koninklijk Huis niet iets soortgelijks in het leven kunnen roepen? Zeg maar, dat media en los volk een kluifje krijgen toegeworpen, zodat ze iets hebben om op te kauwen, maar niet massaal begin december naar het eiland draven. Marcia opperde zo’n kluifje. Om de persoonlijke levenssfeer van de leden van het Koninklijk Huis te beschermen is er sinds 2005 een soort van samenwerking met de pers. Media die zich gedragen, de Koninklijke Hoogheden niet elk moment in het jaar scorings- en scoopdriftig bespringen, kunnen worden uitgenodigd voor mediamomenten met bijvoorbeeld het Koninklijk gezin. Het zijn de bekende fotosessies in de tuin of de afgebakende persmomenten tijdens skivakanties. Respect is hierbij het kardinale begrip. Wie de KH met respect benadert kan respect terug verwachten. En een uitnodiging.

Wat voor kluifjes heeft Ameland uit te delen om nieuwsgierigheid te bevredigen en het Van-en-voor-Ameland-feest van en voor eilanders te houden? In die tien minuten van Het Oog kwamen we daar niet uit. 


Aan het einde van het telefonisch interview op zaterdag 6 januari iets na half twaalf spreekt Marcia de wens uit dat Ameland haar traditie weet te behouden. “Dankjewel voor de wens”, kan ik nog net zeggen tijdens de al ingezette eindtune. Tien minuten, ze zijn zo om en het was al twee minuten meer dan aanvankelijk afgesproken. Daarna lacht Marcia - het radioprogramma is via de website van NPOradio1 te volgen met beeld - draait met haar ogen en trekt een wenkbrauw op. Het lijkt alsof ze er plezier in had. Misschien is een uitnodiging aan Marcia Luyten een bruikbaar kluifje. Ze is geïnteresseerd in regionale geschiedenis, schreef “Het geluk van Limburg” over de steenkoolwinning in Limburg. Marcia heeft haar eigen Wikipediapagina, net als het Van-en-voor-Ameland-feest sinds kort. Dat is al een hele kluif. De grote vraag is nu met hoeveel kluifjes we het gaan redden.


Jeanet de Jong


Tik Column in bij 'Zoeken in dit blog' of klik op Label 'column' onder dit bericht om meer columns te lezen.


Geen opmerkingen: