dinsdag 29 april 2025

St. Petruskerk Tjerkwerd

St. Petrustsjerke Tsjerkwert
In het boekje 'St. Petruskerk Tjerkwerd' wordt de geschiedenis van de kerk behandeld. Het betreft een omkeer boek, met aan de ene kant de tekst in het Nederlands en in de andere helft Fries. Het boekje is voor Ameland van belang vanwege de beschrijving van het praalgraaf van Watze van Cammingha en Rixt van Donia. Het monument werd in 1795 deels vernield en wat er nu te zien is betreft een praalgraf dat is samengesteld uit een verzameling fragmenten. In 1989 is het monument zo goed mogelijk geconserveerd voor een latere restauratie. Of die heeft plaatsgevonden maakt dit boekje niet duidelijk. Dat moet dan na 2000 hebben plaatsgevonden. In de wandelgangen is vernomen dat gemeente Ameland niet bij wilde dragen aan de restauratie van het monument. Dit laatste staat niet in het boekje.
  • St. Petruskerk Tjerkwerd - St. Petrustsjerke Tsjerkwert
  • Anny de Jong
  • Voorjaar 2000

zaterdag 26 april 2025

Koningsdag optocht 2025 | Hollum Ameland |


Koningsdag in Hollum.

Abonneer via deze link gratis op You Tube kanaal Ameland Vandaag en mis geen filmpje meer. Het filmpje is gemaakt met #LiefdevoorAmeland.

woensdag 23 april 2025

WPDetails #25

Nummer 25

'WPDetails' is het personeels- en relatiemagazine van Wagenborg Passagiersdiensten. Het blad verschijnt drie keer per jaar. Nummer 25 heeft als thema 'Gemeenschap'. Op de voorkant staat WPD medewerker Richard die een high five geeft aan een kleine reiziger.


WPDetails laat de lezer in elk nummer kennismaken met een collega rederij, in dit nummer is dat Norden-Frisia, de veerdienst die vaart naar de Oost-Friese eilanden Norderney en Juist.

Hoofdredacteur Bob Rijpstra schreef in deze jubileumeditie het voorwoord. 

In dit jubileumnummer wordt achteruit gekeken en vooruitgeblikt. Ineke van Gent vertelt over de kracht van een kleine gemeenschap. De burgemeester van Schiermonnikoog, de kleinste gemeente van Nederland, vindt Schier een unieke en levendige gemeenschap. Wees trots en zuinig op het waddengebied, is haar boodschap.

In dit nummer:

  • Oertocht
  • Nieuw leven op het eiland
  • Testvaart
  • Juttersvereniging Ameland in actie
  • De Viermaster: een nieuw hoofdstuk voor onderwijs op Schiermonnikoog
  • Werelderfgoedcentrum Waddenzee aanwinst voor regio
  • Nieuwe Wadden Ferry voor Ameland
  • Ondernemer in beeld
  • Samenwerking met Next Generation Shipyards
  • Wat gebeurt er tijdens dokking
  • Familiebanden
  • Klantenpanels Wagenborg
  • Column van Ger van Langen
  • Dorpskracht op de eilanden
  • Wagenborg-medewerkers als vrijwilliger
  • OV-Klantenbarometer

Op de achterkant staat in de rubriek 'Vaste reiziger in beeld' een foto van kinderfysiotherapeut Marije Wiegersma. Ze werkt twee dagen per week op Ameland.

Wagenborg heeft met WPDetails een mooi en informatief nieuwsorgaan.

Het thema voor het zomernummer is 'Geheimen'.

  • WPDetails #25
  • Uitgegeven door Wagenborg Passagiersdiensten
  • Jaargang 10 - Lente 2025
  • April 2025

vrijdag 18 april 2025

Kantje boord - recensie

Als Inge Klinkert 51 is, wordt ze van de ene op de andere dag getroffen door leukemie. Bij die dag begint het boek. Ze komt haar bed niet uit, zo moe is ze. Het is Pinksteren 2014. Wat dan in rap tempo volgt zijn onderzoeken, ziekenhuisopnames en behandelingen. De diagnose is een mokerslag, de behandeling lang en zwaar. In Kantje boord vertelt Inge Klinkert over wat ze ziet en hoort en voelt, hoe het met haar lijf gaat, over haar zorgen om haar twee jonge kinderen, over mooie en droevige herinneringen, over het leven waar ze zo plotseling in verzeild is geraakt en waar ze niks aan kan doen en weinig aan kan veranderen. Ze geeft zich over aan de specialisten, al gaat dat lang niet altijd zonder slag of stoot. Wat de ziekte die haar overkomt betreft, doet ze niet veel anders dan meebewegen, zonder zichzelf in alle ellende te verliezen.
Het is een boek dat zich in één adem uit laat lezen. Wordt het de lezer teveel, dan kun je het ook heel goed even wegleggen. De indeling in niet al te lange hoofdstukken maken het nemen van een leespauze makkelijk.

Diepe bron vol informatie en inspiratie

Velen maken mee wat Inge heeft meegemaakt en weinigen kunnen het zo verwoorden als zij het opgeschreven heeft. Haar boek Kantje boord is een diepe bron vol inspiratie, informatie, mooie taal, gedichten, filosofische gedachten over het bestaan en betekenisvolle muziek. En Julien Clerc, vanzelfsprekend. Inge is fan van de zanger en vertaalde menig chanson van hem en zijn collega chansonniers. Kijk op de website www.ingeklinkert.nl hoeveel Inge al vertaald heeft. Ze leerde er mooi Frans door spreken.

Tuimeltrein

Het boek Kantje boord is een kaartje voor een tuimeltrein aan emoties en daar je dat kaartje bij Inge (maar ook bij BoekScout of de boekhandel) kunt kopen, weet je als lezer dat er een station is waar uitgestapt wordt. Dat is vanaf het eerste woord een geruststellende gedachte. Tussen dat eerste en laatste woord zit het verhaal van Inge, van haar ziekte met aangehaakte behandelingen en golven van angst, paniek, liefde en overgeven aan de voorzienigheid.

Meanderende grijze en zwarte tekst

Het boek leest als een (tuimel) trein en de woorden maken licht wat zwaar is en zwaar wat niet anders dan zwaar kan zijn. In eerste instantie dacht ik met een misdruk te maken te hebben. In mijn exemplaar zag ik stukken tekst die grijs waren in plaats van zwart. Het duurde even voor ik doorhad dat het met opzet zo gedaan is. De in zacht grijs gedrukte teksten betreffen herinneringen. De realiteit van het ziekenhuis is in zwart gezet. De twee meanderen door het boek om elkaar heen. Het is een mooie manier om duidelijk te maken dat het om verschillende tijden en gebeurtenissen gaat. Als de tekst grijs wordt weet je dat het over vroeger gaat.


De achterflap

Op de achterflap staat: “Tijdens haar opname in het ziekenhuis blikt Inge terug op gebeurtenissen in haar leven die haar hebben geraakt en gemaakt tot de vrouw die ze is. Zo vervlecht ze op een knappe manier het heden met het verleden. Kantje boord is daarmee ook een prachtige reflectie op het leven, waar iedereen die met tegenslag te maken krijgt, zich in zal herkennen.” Dat is het en daarnaast is Kantje boord leerzaam voor mensen in de naaste omgeving van een zieke en voor de professionals: verpleegkundigen, artsen en specialisten. Het maakt duidelijk hoe belangrijk invoelen, meevoelen en communicatie is.


Forum Groningen en Ameland

Op 7 april, Inge haar 62ste verjaardag, was de eerste presentatie van het boek. Op grote hoogte, in het filmcafé van Forum Groningen, de stad waar ze met haar man Bert woont, was een grote groep van geliefden, vrienden en zelfs specialisten uit het ziekenhuis samengekomen om het verschijnen van Kantje boord en de verjaardag van Inge te vieren. Het is 11 jaar na de behandeling. Ze is niet zonder chemoschade uit de strijd gekomen, maar ze is er en kan vol trots haar boek presenteren. Sinds Inge niet meer werkt woont ze afwisselend op Ameland en in Groningen. Kantje boord schreef ze op Ameland, in huisje Om Suien aan de Zuiderlaan in Hollum. Het is een boek geworden dat heel veel lezers verdient, van mensen in de zorgsector en lotgenoten, tot familie en vrienden van mensen voor wie het levenspad niet gladjes liep.

Wees aardig. Altijd.

In het boek dat ik op de presentatie mocht ontvangen zit een kaartje met de tekst: “Iedereen die je ontmoet, vecht een strijd waar je niets van weet. Wees aardig. Altijd.”
Het is bij mij tijdens het lezen een boekenleggertje geworden, dat bij elke keer dat ik het boek oppakte, door mijn handen ging. Een kleinood, in de geest van het boek.
Inge organiseert nog een boekpresentatie op Ameland. Wie dan een boek bij haar koopt ontvangt dat kleinood ook. Wees aardig. Altijd. Daarom.

  • Kantje Boord - Het aangrijpende verhaal van een vrouw met leukemie die terugblikt op haar leven
  • Inge Klinkert
  • Uitgeverij BoekScout
  • ISBN 9789465092072
  • € 21,99

Kantje boord op Ameland
De boekpresentatie op Ameland is op 14 juni 2025 in De Plaats, van 20.00 tot 21.30 uur.
14 juni is
Wereld Bloeddonordag. Entree voor de boekpresentatie is een vrije bijdrage. De opbrengst is voor Stichting Matchis, Nederlands centrum voor stamceldonatie. Matchis is altijd op zoek naar donoren en gebruikt het gedoneerde geld om de werving van meer stamceldonoren mogelijk te maken.
Het boek is in De Plaats te koop (en zal na de presentatie in de eilander boekhandels te koop zijn) en Inge is er om het te signeren. Het belooft een verrassende en muzikale avond te worden.


Jeanet de Jong


Column - Volgjende halte

“Volgjende halte”, kennen jullie die uitdrukking? Wie wel eens met de bus over Ameland reist hoort hem meermaals. “Volgjende halte Ridderweg, volgjende halte Camminghastraat.” Van die dingen. Sinds een paar weken - kzit regelmatig in de bus en daar heb je alle tijd voor dit soort onnozelheden - beluister ik het spraakgebrek van de omroepstem. Kijk, wij zijn Jan gewend en Jur en Douwe. Heldere informatie over waar je bent en waar je uit kunt stappen, soms gelardeerd met een bak nieuws over dit of dat van het eiland of een vette grap. Nuttige en leuke informatie die de hele bus doet glimmen van plezier. Maar dit! Om met Jehanne uit Vrouwe Rixt van Donia - Moeder van Ameland, Oans Mim te spreken: “Deer kin gien Amelander teugen!” Een ingeblikte stem met een uitspraak die geen Nederlands is, geen Amelands of Fries, Scandinavisch ook niet, helemaal niks. Blik. Een digitaal vervormde omroeper die tijdens een rit van een kwartiertje meer dan tien keer “Volgjende” roept. Een programmeerfout waar wij nu maar mooi mee zitten opgescheept. Wat er vlak voor halte Roosdunen gezegd wordt is al helemaal bijzonder. Ik heb tijdens verschillende ritten mijn oren gespitst. “Wat zègt het nou?” Uiteindelijk verstond ik het: “Volgjende halte, Rausdunen.” 

Ja, Qbuzz, jullie bedoelen het vast en zeker goed, maar het pakt beroerd en ietwat lachwekkend uit, dat ingeblikte omroepsysteem. Geef mij Jan, Jur of Douwe maar.

Gelukkig komt de aanvullende informatie nog altijd uit de strot van de chauffeur. Wel zo verstaanbaar en wel zo gezellig.


Jeanet de Jong


Tik Column in bij 'Zoeken in dit blog' of klik op Label 'column' onder dit bericht om meer columns te lezen.

woensdag 16 april 2025

Vrouwe Rixt van Donia op Lokale Omroep Ameland


Anne-Meta Kobes en Kees Poulus vertellen voor de LOA over Vrouwe Rixt van Donia en zingen twee nummers.

Abonneer via deze link gratis op You Tube kanaal Ameland Vandaag en mis geen filmpje meer. Het filmpje is gemaakt met #LiefdevoorAmeland.

Vrouwe Rixt van Donia bij Omrop Fryslân


Bij Tet Rozendal en Roelof Lousma van Op & Ut op Omrop Fryslân om te praten over Vrouwe Rixt van Donia.

Abonneer via deze link gratis op You Tube kanaal Ameland Vandaag en mis geen filmpje meer. Het filmpje is gemaakt met #LiefdevoorAmeland.

dinsdag 15 april 2025

De Amelander April - Mei 2025

Nummer 3 van 2025
De Amelander, het vrijetijdsmagazine van en voor Ameland' van april en mei 2025 is het derde nummer van dit jaar. 

Het is een paasnummer, met een konijntje in het gras op de voorkant. In dit voorjaar nummer is er nogmaals aandacht voor 80 jaar bevrijding.

Het blad wordt gratis huis aan huis bezorgd op Ameland. In de winkel kost het magazine drie euro. 

In dit nummer verder:

  • Hanna Wapenaar
  • Bevrijdngsvuur
  • Veld SC Ameland puinzooi
  • Kerkgebouw verkocht
  • Zeegras krijgt nieuwe kans
  • Passie voor paarden
  • 25 jaar Sake Store
  • Kardinaal de Jongschool 75 jaar
  • Folk Live op de LOA
  • Exposities Musea
  • Een uniek rondvaartbedrijf
  • Ut dörp
  • Nat zand
  • Van de melkboer
  • Agenda
  • Hoog- en laagwatertijden
De Amelander is op veel plekken op Ameland te koop.

  • De Amelander - April en Mei
  • Uitgever Klaas Touwen
  • April 2025
  • Jaargang 61 nummer 3
  • € 3,00

dinsdag 8 april 2025

Kantje Boord

Als Inge Klinkert 51 is, wordt ze van de ene op de andere dag getroffen door acute leukemie. In Kantje boord vertelt ze erover, in bedrieglijk gewoon en heel toegankelijk proza. Het is een boek vol raak getypeerde personages, dat leest als een thriller. Het geeft een soms hilarisch, dan weer aangrijpend beeld van de gang van zaken in het Nederlandse zorgsysteem. Tijdens haar opname in het ziekenhuis blikt Inge terug op gebeurtenissen in haar leven die haar hebben geraakt en gemaakt tot de vrouw die ze is. Zo vervlecht ze op een knappe manier het heden met het verleden. Kantje boord is daarmee ook een prachtige reflectie op het leven, waar iedereen die met tegenslag te maken krijgt, zich in zal herkennen.

Inge Klinkert (Groningen, 1963) was in haar werkend leven onder andere communicatieadviseur, tekstschrijver en kindercoach. Ze is getrouwd met Bert, met wie ze drie kinderen kreeg. Hun zonen zijn inmiddels het huis uit. Hun dochtertje Agnes stierf in 1997 na negen weken aan de complicaties van vroeggeboorte. Sinds Inge niet meer werkt, woont ze afwisselend in Groningen en op Ameland. Het boek is geschreven Om Suien in Hollum.

Lees hier de recensie.

Het boek is te bestellen via Inge Klinkert, via haar website www.ingeklinkert.nl

  • Kantje Boord - Het aangrijpende verhaal van een vrouw met leukemie die terugblikt op haar leven
  • Inge Klinkert
  • Uitgeverij BoekScout
  • ISBN 9789465092072
  • 7 april 2025
  • € 21,99

zaterdag 5 april 2025

Oorlogstranen op Ameland

Vakantie in de Terrorist
In 1946 opent vakantiehuis De Terrorist de deuren voor weduwen en kinderen van gestorven verzetsstrijders en voor mensen die gewond of getraumatiseerd uit de Tweede Wereldoorlog waren gekomen. Ze gingen gratis op vakantie. Uitwaaien op Ameland, in de hoop dat de zeewind hun tranen zou drogen.

Het huis is een oude barak die de Duitsers neerzetten in de duinen, als onderdeel van verdedigingslinie de Atlantikwall. Oud-leden van het Friese verzet kopen het na de oorlog voor het symbolische bedrag van één gulden en verbouwen het tot een recreatieverblijf. Omdat de nazi’s mannen en vrouwen van de ondergrondse ‘terroristen’ noemden, krijgt het houten onderkomen deze geuzennaam. Tot 1953 bezoeken ruim 2500 vrouwen, mannen en kinderen De Terrorist op Ameland. Ze zingen, spelen en dansen er. En ze delen als lotgenoten hun geschonden verleden. Zo kunnen ze op het Waddeneiland het verdriet van de vaste wal tijdelijk vergeten.

Schrijver en journalist Auke Zeldenrust dook de archieven in en sprak met nabestaanden van deze Amelandgangers. Zo verzamelde hij tal van persoonlijke geschiedenissen, die alle tot op de dag van vandaag doorwerken.

Een recensie volgt.

  • Oorlogstranen op Ameland - Vakantie in De Terrorist
  • Auke Zeldenrust
  • Uitgeverij Boom
  • ISBN 9789024470310
  • 15 april 2025
  • € 26,90


zondag 30 maart 2025

Chiquilin de Bachin in de Herenwegkerk


Intermezzo in het concert van Jacqueline Edeling. Ze speelt samen met Jeanet de Jong Chiquilin de Bachin van Astor Piazzolla op trekharmonica.

Abonneer via deze link gratis op You Tube kanaal Ameland Vandaag en mis geen filmpje meer. Het filmpje is gemaakt met #LiefdevoorAmeland.

'Balg Er Op Los' met Jacqueline Edeling | Hollum Ameland |


Het zondagmiddagconcert van Jacqueline Edeling in de Herenwegkerk. Georganiseerd door de Cultuurcommissie Federatie Doopsgezind-Gereformeerd.

Abonneer via deze link gratis op You Tube kanaal Ameland Vandaag en mis geen filmpje meer. Het filmpje is gemaakt met #LiefdevoorAmeland.

vrijdag 28 maart 2025

Kruiend IJs op inspiratiereis naar Tjerkwerd | Praalgraf van Watze en Ri...


Team Kruiend IJs gaat op bezoek in de kerk van Tjerkwerd. Daar staat het praalgraf van Watze en Rixt van Cammingha-van Donia, de hoofdpersonen van de voorstelling die 13 april in première gaat.

Abonneer via deze link gratis op You Tube kanaal Ameland Vandaag en mis geen filmpje meer. Het filmpje is gemaakt met #LiefdevoorAmeland.

maandag 24 maart 2025

De Amelander Maart-April 2025

De Amelander, het vrijetijdsmagazine van en voor Ameland' van maart en april 2025 is het tweede nummer van dit jaar. 

In dit voorjaar nummer staan de lammetjes op de voorkant. Er wordt geschreven over Jantine Scheltema, die bekroond voor een foto, over de maan en over 80 jaar bevrijding.

Het blad wordt gratis huis aan huis bezorgd op Ameland. In de winkel kost het magazine drie euro. 

In dit nummer verder:

  • Eenden op Ameland
  • Bouw nieuwe snelboot
  • Vogelkooien eendenvijver
  • Trump en kóffie
  • Programma De Ouwe Pôlle
  • Fotografieworkshop
  • Rouwcafé
  • Drie dames rennen voor KIKA
  • Nieuw grootts darttoeernooi
  • Waddensky
  • Exposities Musea
  • Nat zand
  • Van de melkboer
  • Agenda
  • Hoog- en laagwatertijden
De Amelander is op veel plekken op Ameland te koop.

  • De Amelander - Maart en april
  • Uitgever Klaas Touwen
  • Maart 2025
  • Jaargang 61 nummer 2
  • € 3,00

donderdag 13 maart 2025

Kruiend IJs en Noorderlicht - Dernière

Nog anderhalve week en dan is de laatste voorstelling van Kruiend IJs en Noorderlicht. Die dernière is in Holwert, in de doopsgezinde kerk. We beginnen om 15.00 uur, zodat ook mensen van Ameland de voorstelling kunnen zien en dan de laatste boot terug naar huis nog kunnen halen. Voor wie de voorstelling nog niet gezien heeft is dit een niet te missen kans. Reserveren wordt aanbevolen.

Tik Kruiend IJs in bij 'Zoeken in dit blog' om meer over de voorstelling te lezen.



maandag 10 maart 2025

Bovenlicht met potvisstaart


Het bovenlicht met een potvisstaart.

Abonneer via deze link gratis op You Tube kanaal Ameland Vandaag en mis geen filmpje meer. Het filmpje is gemaakt met #LiefdevoorAmeland.

zondag 9 maart 2025

Column - Buremer krakers en een wereld die plat is

Hebben jullie het al gehoord? Dat De Stelp niet kan worden afgebroken, omdat er vleermuizen huizen? Ik hoorde het vrijdag op verjaardagsvisite, waar verwondering, verbazing en verontwaardiging was te horen. De volgende dag stond ik om iets over half acht bij de bushalte aan de Herenweg en H. stond daar ook te wachten. Ik kom H. daar regelmatig tegen als hij naar de kinderen in Leeuwarden gaat om te klussen en ik naar Zwolle reis om trekharmonica te spelen. En dan hebben we het er even over. Zo kwam ook De Stelp aan bod. “Ja maar, ik heb het verhaal veel schokkender gehoord,” zegt H. “De Stelp kan niet worden afgebroken want het gebouw is gekraakt door twee Buremers!” Het was hem voor waar verteld. Ik had net die dag daarvoor weer eens een foto gezien van de Buremer vlag, met het geel en blauw en de vleermuis in het midden. Het kwartje rinkelde daardoor vrij snel in het bakje. 

Wat die vleermuizen betreft: het zou mooi zijn als die zich weer in de bunkers in de Tonnedunen vestigden. Daar zaten ze altijd, maar de laatste paar jaar is het er stil. In de stalen deuren die de munitiebunker afsluiten zit een luikje als invlieggat. Voorheen maakten de vleermuizen daar gebruik van en ook de zwaluwen. Die nestelden aan de binnenkant boven de deur. Resten van hun nesten zitten er nog maar de fladderaars en hun jonkies heb ik er al een paar jaar niet gezien. Ik kom daar regelmatig met groepjes mensen vanwege de fietsexcursie Verborgen Bunkers om te vertellen over Ameland in de Tweede Wereldoorlog en de restanten van de Atlantikwall te laten zien. We komen er te vaak, vinden de vleermuizen en zwaluwen, en verstoren hun rust; ze zijn vertrokken en de nestjes hangen leeg tegen de betongrijze muur. Misschien zijn dat wel de vleermuizen die naar het bejaardencentrum zijn gemigreerd. Als zij nu hun koffers pakken en terugverhuizen naar de Tonnedunen, beloof ik dat ik heel zacht zal praten en de excursieleden zal vragen dat ook te doen. Dan kunnen ze wat mij betreft blijven zitten en genieten van de duinen daar.

Die zaterdagochtend tref ik, zoals altijd als ik op zaterdagochtend aan boord zit, tientallen voetballertjes, in Geel Wit tenue en Amelandia kleuren. Ze maken zich op voor een sportief treffen op het vasteland. Als we bijna van boord kunnen groepen ze samen bij de uitgang. Daar ontspint zich een gesprek tussen een stuk of vier jongetjes van een jaar of 8. “De wereld is plat!” zegt de een. “De wereld is rond”, zegt een andere jongen uit het groepje, terwijl hij met zijn armen een bol in de lucht zwaait. “Dat zeg je alleen maar omdat meester dat zegt”, zegt de eerste weer. “De wereld is plat, kijk maar naar die foto!” Hij wijst triomfantelijk naar een groot zeegezicht op de wand van de veerboot. En inderdaad, daar loopt de horizon aardig recht. De tweede jongen die zeker weet dat de aarde rond is heeft daar niet direct van terug. Hij denkt er vast en zeker over na. Of vraagt het meester nog een keer.

Buremers die De Stelp kraken en een wereld die plat is. Het moet hier niet gekker worden.


Jeanet de Jong


Tik Column in bij 'Zoeken in dit blog' of klik op Label 'column' onder dit bericht om meer columns te lezen.

zondag 2 maart 2025

Planetenparade boven Ameland | Venus, Jupiter, Mars en de Maan |


Planetensamenstand en wat ervan met het blote oog boven Ameland te zien is.

Abonneer via deze link gratis op You Tube kanaal Ameland Vandaag en mis geen filmpje meer. Het filmpje is gemaakt met #LiefdevoorAmeland.

zaterdag 1 maart 2025

Column - Kogelvis

De kogelvis is in opmars. Wat een geweldige uitvinding is dat! Het reclamebureau dat dit heeft bedacht verdient wat mij betreft een prijs. 

De emoji van een opgeblazen kogelvis waarschuwt voor misleidende reclames op sociale media. Reclames met valse beloftes over gezondheid, wondercremes en snel rijk worden, bijvoorbeeld. Die reclames komen veel voor, zegt Stichting Reclame Code (SRC). Wat blijkt? Van gebakken lucht en valse beloften word je niet rijk of gezonder. 


De SRC is al meer dan 60 jaar de instantie op het gebied van zelfregulering van reclame. De SRC wil verantwoord reclame maken bevorderen met als doel de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van reclame te waarborgen. De SRC is geen rijksinstituut, maar een zelfstandige stichting die door het adverterend bedrijfsleven wordt betaald.


De SRC faciliteert de Nederlandse Reclame Code (NRC) en de Reclame Code Commissie (RCC). De regels waaraan verantwoorde reclame moet voldoen, liggen vast in de NRC. Klachten over reclames, omdat ze misleidend zijn bijvoorbeeld, kun je indienen bij de RCC.
De SRC lanceerde de kogelvis en ik vind het een gouden greep. Om eerlijk te wezen had ik de kogelvis nog nooit bewust tussen de emoticons gezien, maar nu weet ik het. Hij staat er echt bij. Een leuk icoontje en een meesterlijke zet om deze vis, die zich op kan blazen tot een grote bol, te introduceren. Zo maak je het leuk om leugens te becommentariëren en maak je het makkelijk om foute influencers te ‘kogelvissen’. Ze verdienen het; er wordt te veel gebakken lucht verkocht als zoete broodjes en dat kost handen vol geld.


Dus: beweert een beïnvloeder dat je vijftien kilo afvalt binnen een week en toch alles kunt blijven eten? Plaats een kogelvis bij die onzin. De kogelvis-campagne is vooral bedacht om jongeren bewust te maken van misleidende reclame op social media. Wat mij betreft kan hij ook worden gebruikt voor wie beweert dat Oekraïne de oorlog is begonnen. Vanwege de grove leugen is een kogelvis op z’n plaats.


Jeanet de Jong


Tik Column in bij 'Zoeken in dit blog' of klik op Label 'column' onder dit bericht om meer columns te lezen.

vrijdag 28 februari 2025

Diatonisch Nieuwsblad 152

DN 152

Diatonisch Nieuwsblad is het kwartaalblad voor liefhebbers van trekharmonica en andere diatonische/wisseltonige muziekinstrumenten met doorslaande tongen, zoals de mondharmonica, concertina en bandoneon. DN is een uitgave van Stichting Volksmuziek Nederland (SVN). Het blad verschijnt vier keer per jaar.

Jeanet de Jong is eindredacteur van Diatonisch Nieuwsblad.

Een abonnement op DN kost € 19,50 voor Nederland en € 25 voor abonnees uit het buitenland.

In dit nummer onder meer:

  • Waarom ik trekharmonica speel - Klaasje van der Schuit
  • Trek in Kunst - Fiep Westendorp
  • De harmonica in de zuidelijke poolnacht
  • Bladmuziek - vier nummers
  • Een Italiaan un het Noorden - Riccardo Tesi
  • De restauratie - deel 1 -
Wil je ook abonneren, maak dan (met vermelding van naam en adres) het abonnementsgeld over op DN IBAN-nummer NL67 INGB 0000 37793 te Groningen. BIC-code is INGBNL2A. Een los nummer bestellen kan ook. Abonneren kan heel gemakkelijk via de website van DN.
    Redacteur Jeanet de Jong
  • Diatonisch Nieuwsblad
  • Jan Kamphuis - hoofdredacteur
  • Uitgegeven door Stichting Volksmuziek Nederland
  • ISSN 0169-0353
  • Nummer 152 van jaargang 41
  • Maart 2025
  • € 7,50 los nummer

woensdag 26 februari 2025

Pôllepraat Maart 2025

Maart 2025
Magazine Pôllepraat is het orgaan van Stichting De Ouwe Pôlle Ameland. Het blad verschijnt drie keer per jaar. Op de voorkant van dit nummer staat een foto van het Bevrijdingsfeest 1945. Het is een nummer over herdenken en vieren.

Op de achterkant van deze Pôllepraat prijken foto's van bevrijdingsoptochten in 1945.

Deze Pôllepraat kwam uit in een oplage van 775 exemplaren.

In deze editie verder:

  • Voorwoord van Meinte Bonthuis, voorzitter van Stichting De Ouwe Pôlle Ameland
  • Museumnieuws
  • Exposities in de Amelander Musea, met extra aandacht voor het Bunkermuseum, Bunkerdag, Bevrijdingsvieringen, Bevrijdingsvuur, 80 jaar bevrijding Ameland.
  • Schenkingen
  • Belangrijke rol Ameland bij 200 jaar KNRM
  • Ruhwandll, een ongewenste vreemdeling op Ameland
  • Jan (98) en Jaap (91)
  • Vooroorlogse zomerhuizen van Duinoord
  • Winterprogramma 2024 - 2025
  • Slaap Schoute - Ontsnapping uit De Mok
  • Aagje de Boer-Van der Laag (101) vertelt
  • De oorlog voorbij - Heronneringen van Annie Schuurman-Olivier
  • Plaatjesactie en ruilbeurs groot succes
De Pôllepraat is het donateursblad van de cultuurhistorische stichting, die op 4 november 1957 is opgericht. De stichting heeft vier musea op Ameland: Amelander Cultuurmuseum in Nes, Museum Sorgdrager in Hollum, Museum Swartwoude in Buren en het Bunkermuseum in de duinen bij Hollum. Donateurs ontvangen drie keer per jaar de Pôllepraat met prachtige verhalen over het eiland en de bewoners. Vrienden op Ameland betalen € 15,-- en Vrienden op de vaste wal ontvangen per jaar drie nummers Pôllepraat voor € 22,-. De Pôllepraat is voor 6 euro los verkrijgbaar bij Museum Sorgdrager, Museum Swartwoude, boekhandel Enjoy Books in Hollum en boekhandel Van den Brink in Nes. Met de Vriendenbijdrages en donaties kan de stichting de geschiedenis van het eiland blijven vastleggen, publicaties uitgeven, onderzoek stimuleren, lezingen organiseren en de musea in stand houden.

  • Pôllepraat Maart 2025
  • Jaargang 38 nummer 105
  • ISSN 1384-4636
  • Los nummer  € 6,--
  • Maart 2025

zondag 23 februari 2025

De laatste stuiver

Lied uit de muzikale theaterproductie Kruiend IJs en Noorderlicht. Op 23 maart 2025 wordt deze voorstelling nog een keer gespeeld, in de Doopsgezinde kerk in Holwert.

De laatste stuiver

de laatste slok

de Reeweg naar de zee

een laatste lach

een laatste zoen

die neem ik mee


Op mijn weg over het water

door stormwind en weer

Door zee getij en golven

elke keer


De laatste stuiver

de laatste slok

de Reeweg naar de zee

een laatste lach

een laatste zoen

die neem ik mee


En hoog boven het water

wolken in de lucht

wachten nooit tot later

nooit op de vlucht


De laatste stuiver

de laatste slok

de Reeweg naar de zee

een laatste lach

een laatste zoen

die neem ik mee


En ooit komt er een later

Kom ik terug naar hier

terug over het water

met stuivers voor het bier


De laatste stuiver

de laatste slok

de Reeweg naar de zee

een laatste lach

een laatste zoen

die neem ik mee

...

die neem ik mee


Tekst en muziek Kees Poulus ©.