woensdag 24 maart 2021

Lekker Wads

Lekker Wads
'Lekker Wads, Smakelijke verhalen en gerechten van Texel tot Fanø' is een boek van Lodewijk DrosAnnette van Ruitenburg. De twee wonen op Texel en Dros is er ook geboren.

Dros, chef Letter & Geest bij Trouw, vroeg zich af wat zijn Texels opa en oma eigenlijk aten en zo ging hij op onderzoek uit. Onder de gerechten en drankjes die tegenwoordig op de eilanden als authentiek worden aangeprezen, is nauwelijks iets terug te vinden van wat zijn grootouders destijds op tafel zetten, ontdekte hij. Het Waddengebied is gemoderniseerd door de maalstroom van het toerisme en daarbij is de oorspronkelijke culinaire cultuur weggevaagd.

Lodewijk Dros ging op zoek naar de vergeten en verguisde keuken van het Waddengebied. Met kookspecialist Annette van Ruitenburg schetst hij de traditionele eetgewoonten van de eilanden. Een duik in de geschiedenis levert vermakelijke ontdekkingen op, waarvan er in ieder geval al een is ontleend aan het Arctisch Kookboekje, dat in het jaar dat Ameland Eiland van Hidde Dirks Kat was werd uitgegeven. In dat boekje staat uitgelegd waarom walvisvaarders geen ijsbeer moesten eten. Verder zegt Dros dat Troje zou nooit ontdekt zou zijn zonder de lammetjespap van de Texelse Maartje en noemt hij de favoriete Terschellinger hap van prins Hendrik: snert.

  • Lekker Wads, Smakelijke verhalen en gerechten van Texel tot Fanø
  • Lodewijk DrosAnnette van Ruitenburg
  • Boom uitgevers Amsterdam
  • ISBN 9789024434169
  • Verschijnt 20 mei 2021
  • € 29,90

Koop het boek in de boekwinkel, bij de uitgever of via deze link.

Geen opmerkingen: