vrijdag 7 augustus 2015

Hilde de juttersdochter

Hilde

Liefdesverhaal van Hilde, dochter van een Amelander jutter en Duco Jellerma, landjonker, tegen de achtergrond van de walvisvaart van commandeur Hidde Dirks Kat.


Het is het tweede boek van Thijs Visser. Eerder schreef hij 'Onder het torenlicht', waarmee hij op het eiland bekendheid verwierf. Thijs Visser werd in 1910 geboren te Hollum. Hij stierf in 1975 en ligt in Loenen aan de Vecht begraven.


Thijs Arend Visser, zoon van Thijs Visser van 'Onder het Torenlicht', beloofde op het ziekbed van zijn vader om het boek 'Hilde de juttersdochter' te redigeren en uit te geven. Vader Thijs schreef het vlak na de Tweede Wereldoorlog. De zoon hield woord en het boek kwam in 2015 uit.


Er komt wat Amelands voor in het boek en dat maakt het een extra charmant verhaal. Jammer genoeg is het niet altijd goed Amelands en voor een Amelander lezer werkt dat storend. Het eerste Woa'deboek fan ut Amelands was al uit, dus daar had de redacteur uit kunnen putten. Het boek vertelt het verhaal van de dramatische reis in 1777 van commandeur Kat. Dat is zo ongeveer één op één het verhaal uit Kats dagboek. Storend is dat er aan geschiedvervalsing is gedaan door van Kat een 60-jarige te maken met een volwassen zoon. In werkelijkheid werd Hidde Dirks Kat 30 in de eerste zomer van zijn reis en had zat Dirk als jongetje veilig thuis bij moeke Jantje. 

  • Hilde de juttersdochter
  • Thijs Visser - Arend Visser
  • ISBN 9789492185006
  • 2015

Geen opmerkingen: