woensdag 13 april 2022

Ut Moaiste Woa'd - Ansange

We hadden een apart blog voor ut moaiste woa'd, het mooiste woord in het Amelands. Die rubriek voegen we vanaf nu in bij dit blog over boeken. We geven het woord een kleurtje, om het te onderscheiden van de boeken. Zo staat de muziek geel gepubliceerd en krijgt ut moaiste woa'd een blauw kleurtje achter de tekst. Suggesties zijn welkom. Klik op moaiste woa'd bij 'Labels' en je krijgt alle moaiste woa'den die tot nu toe zijn gepubliceerd.

Ut moaiste woa'd van deze keer staat niet in het Woa'deboek. Ik hoorde op een bijeenkomst in Natuurcentrum Ameland. Weten jullie er meer van, laat het weten. Het kan via 'reactie' (Waar 'geen opmerkingen' staat, onder dit bericht, komt na jouw reactie '1 opmerking' te staan. Daar krijg ik dan weer melding van en iedereen kan zien wat je over het woa'd hebt te melden. Van harte uitgenodigd.)

Ansange

Het woord wordt in Buren gebruiktAnsangen is het aanzetten van bijvoorbeeld pap op bodem van de pan. 

Sangere staat wel in het Woa'deboek en is een zeurende pijn. Sangere is koken of pruttelen, het zingen van water op het vuur. Sangerech is licht aangebrand (van melk, pap e.d.).


2 opmerkingen:

Unknown zei

Sangeren, zeurende pijn.
Sangen is koken of pruttelen
Ansangen aanzetten van pap e.d. op bodem

Jeanet zei

Bedankt voor de uitleg. Is dat een typisch Buremer woord? Weet je dat?