dinsdag 20 april 2021

Aan zee

‘Aan zee - Een kroniek van de kust’ is een boek van Martin Hendriksma, dat over de Nederlandse kust gaat en daarbij ook een beetje over Ameland. 

Van al onze landschappen houden we het meest van de kust, stelt Hendriksma. En geef hem eens ongelijk. Het strand vormt een laatste plek waar jong en oud, arm en rijk elkaar tegen het lijf lopen. De schrijver schetst hoe een onherbergzame zandwoestijn, voortdurend bedreigd door het water, kon uitgroeien tot favoriet oord van ontspanning. Lotgevallen van kleurrijke kustbewoners en historische gebeurtenissen smeedt hij aaneen tot een keten van zilte verhalen, die zich uitstrekt van Cadzand tot Rottumeroog.

 

‘Aan zee’ is een royaal geïllustreerde kroniek van vijfhonderd jaar kustbeleving. Van watervloed, slavernij, armoede en oorlog, maar ook van vrijheid en zorgeloos geluk. Gedreven vanuit de vraag: hoe houden we onze kwetsbare, soms overvolle ‘gouden rand’ in de toekomst leefbaar?

‘Hendriksma voert je mee langs onze kust, als een banketbakker langs zijn taartjes’, zegt schrijver en journalist Pieter Waterdrinker over ‘Aan zee’. Het boek ligt klaar om gelezen te worden en dan zal ik u melden of ik het met hem eens ben. Zo op het eerste oog lijkt dat wel goed te komen.

Het boek is ook als e-book verkrijgbaar. Koop het in de boekhandel op Ameland of elders of bestel het via deze link

  • Aan zee
  • Martin Hendriksma
  • Uitgeverij De Geus
  • ISBN 9789044541311
  • € 24,99
  • 20 april 2021

Geen opmerkingen: