donderdag 8 april 2021

Begraven op Ameland

Op 8 april 2021 kregen vertegenwoordigers van de drie begrafenisverenigingen op Ameland In het Natuurcentrum het boek 'Begraven op Ameland' uit handen van voorzitter van De Ouwe Pôlle Meindert Bonthuis. Piet IJnsen, Tineke Kooiker en Dirk Metz roemen het feit dat de begrafeniscultuur is beschreven, in een mooi boek met hard kaft en vele foto’s. 

Funerair deskundige Leon Bok maakte pre-corona kennis met Ameland via een lezing voor De Ouwe Pôlle. Die lezing viel in goede aarde en van het een kwam het ander. Samen met een werkgroep op Ameland verzamelde de Amsterdammer gegevens, verhalen en foto’s. Het boek verhaalt over eeuwenoude grafstenen van walvisvaarders en andere zeelui, redders, boeren, bekende Amelanders, heren en soldaten en vliegeniers die als slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog op het eiland waren aangespoeld of neergestort. Blok beschrijft ook de rituelen en tradities rond begraven op het eiland en hij besteedt aandacht aan de grafcultuur.

Het is een interessant boek. Wel moet je regelmatig zoeken welke tekst nu bij welke foto hoort. Na lezing van het boek is een bezoek aan een eilander kerkhof vele malen boeiender.

Het boek is te koop in de Ameland boekhandels, Museum Sorgdrager, Museum Swartwoude en online te bestellen via Dodenakkers.nl

  • Begraven op Ameland - De geschiedenis van het leven op Ameland verborgen in duizenden namen op grafstenen
  • Leon Bok
  • Uitgegeven door Stichting De Ouwe Pôlle Ameland
  • ISBN 978-90-805238-0-7
  • € 12,50

Geen opmerkingen: