vrijdag 21 mei 2021

Plastic Soup Surfer - Hoe één persoon verschil kan maken

Plastic Soup Surfer
Merijn Tinga is de Plastic Soup Surfer en maakte in die hoedanigheid verschillende bijzondere avonturen mee. Enkele van die avonturen brachten hem op Ameland. Hij legde er aan met zijn schip toen hij met vrouw en kinderen als Plastic Jagers hadden gezeild door de Oostzee en hij kwam alleen naar het eiland op zijn surfboard, als een van de tussenstoppen van zijn tocht van Knokke naar Borkum. Merijn Tinga is watersporter in hart en ziel en hij het plastic zwerfafval is de wateren waarin hij surfte niet langer aanzien. Hij verzoop niet in cynisme, maar werd er op zijn eigen manier opstandig van: hij ondernam actie.
 
In het boek 'Plastic Soup Surfer' schetst hij zijn transformatie van surfer tot luis in de pels van politiek en plastic producenten. Het boek doet twee dingen. Het vertelt het avontuur van de successen én tegenslagen die Merijn als plastic warrior tegenkwam. Tegelijkertijd staat het boek boordevol informatie over de plastic problematiek en ontkracht het een aantal plastic mythes. Daarmee inspireert hij elke onvermoede rebel. 

Als Plastic Soup Surfer onderneemt Merijn avontuurlijke expedities en ontwikkelt hij creatieve campagnes om aandacht te vragen én om beslismakers te verleiden tot concrete oplossingen te komen voor het probleem van plastic soep. Langs de Noordzeekust van België en Nederland tot aan Duitsland surfen, op een zelfgebouwd kite-board van plastic afval naar Engeland surfen, vanaf de monding van de Rijn naar Rotterdam suppen, Merijn deed het en hoogste er veel bekijks en media-aandacht mee. De tocht die hij  in 2014 maakte langs de Belgisch-Nederlandse kust en die via Ameland naar Borkum ging staat ook in het boek. Hij boekte ook resultaten in zijn strijd om plastic afval te verminderen. En met resultaat: per 1 juli 2021 wordt er statiegeld op (kleine) plastic flesjes ingevoerd! Een door hem ingediende motie ligt hieraan ten grondslag. Het bewijs dat iedereen verschil kan maken! 

Merijn Tinga is van huis uit bioloog, kunstenaar en fanatiek surfer. Met zijn Plastic Soup organisatie vraagt hij om aandacht voor zwerfafval. Met de Plastic Avengers App maakt hij het iedereen makkelijk om mee te doen in de strijd tegen plastic soup.

  • Plastic Soup Surfer - Hoe één persoon verschil kan maken 
  • Merijn Tinga 
  • € 20,99 
  • ISBN 978 90 641 0725 2
  • Verschijnt 2 juni 2021

Geen opmerkingen: