donderdag 15 juni 2023

Tames Oud - Eiland van Verlangen

Dit is het boek bij de duo-tentoonstelling Eiland van Verlangen, die in de zomer van 2023 in zowel Cultuurhistorisch Museum Sorgdrager in Hollum op Ameland als in Museum Belvédère in Oranjewoud is ingericht.

Het boek is in de museumwinkels op Ameland te koop en via deze link te bestellen.

Gitte Brugman schreef het en Han Steenbruggen staat borg voor het hoofdstuk over Tames Oud als schilder, tekenaar en graficus. Steenbruggen is sinds 2008 directeur-conservator van Museum Belvédère. Daarvoor was hij als conservator verbonden aan het Groninger Museum. Hij studeerde Nederlands en Kunstgeschiedenis en heeft diverse boeken over kunstenaars op zijn naam staan.

Gitte Brugman is journalist en fotograaf. Ze schrijft, vooral over kunst, voor de Leeuwarder Courant en exposeert met haar eigen werk. Ze volgde een opleiding aan de Fotoacademie Amsterdam. Naast haar werk als verslaggever houdt ze zich bezig met documentaire fotografie.

Het boek dat ze samenstelde is voorzien van vele tekeningen, lino's en schilderijen van Tames Oud en van foto's van hem en zijn familie. Oud was zo beroemd in de jaren 50, dat zijn overlijden onderwerp was van een radiobericht en van berichten in diverse kranten. Musea hadden tegen die tijd al werk van hem aangekocht. Daarna ebde de aandacht weg, tot in de jaren 70 de belangstelling opnieuw oplaaide. De Amelander Musea en gemeente Ameland kochten werk van de Amelander meester aan en die werken vormen een deel van de tentoongestelde werken. In de jaren 80 had galerie de Hoge Stoep in Hollum enkele werken van Oud in huis en die zijn op Ameland verkocht en op het eiland gebleven.

Tames was een leeftijdgenoot en vriend van Jan de Jong, die later als Johannes de Jong kardinaal zou worden. Het boek, met heerlijk hard kaft, vertelt over Tames' jeugd, de omstandigheden op het eiland, zijn eerste tekeningen en zijn vertrek van het eiland. Het rijk geïllustreerde boek is een aanwinst. Er is veel aandacht besteed aan goede weergave van de werken. Ook de donkere schilderijen komen goed uit. 

Eiland van Verlangen is een fantastische tentoonstelling met een prachtig mooi boek.

Bekijk via deze link een filmpje over de tentoonstelling.

  • Tames Oud - Eiland van verlangen
  • Gitte Brugman en Han Steenbruggen
  • Uitgegeven door Amelander Musea, Museum Belvédère en Noordboek
  • ISBN 9789464711233
  • juni 2023
  • € 25,-- 

Geen opmerkingen: