zaterdag 11 november 2023

Column - Eiland van Verhalen

De eerste week van de Kunstmaand heb ik gemist vanwege mijn bezoek aan het vertelfestival Feuerspuren in Bremen. In de tweede week deed ik Hollum. Veel moois gezien. Vandaag staat Ballum op het programma. Nes, Buren en Kooiplaats met Kooiduinen zijn voor de laatste anderhalve week van november, want volgende week staat in het teken van het vertelfestival Expeditie Ameland, a storytelling adventure. Ik heb het razende druk met de laatste dingetjes van de voorbereiding. Vanmorgen zat Frank Belt in de studio van Omrop Fryslân om te vertellen over het vertelfestival. Het valt samen met de provinciale Verhalenavond, ook al zo’n geweldig vertelevenement. Onze vertelgroep Ameland Vertel! doet sinds de eerste keer mee.

Op woensdag de 15e komen de vertellers van Bremen aan, die tijdens de Verhalentocht door Hollum op Expeditie Ameland gaan vertellen. Juist die 15e zijn er twee avonden die ik graag had willen bezoeken. Kunstmaand heeft voor haar programmaonderdeel Literaire Avonden Kirsten van Santen weten te strikken om te vertellen over haar boek Water pakken. Asing Walthaus treedt op als presentator. Water pakken is het boek over zwemcultuur in Nederland. Kirsten is een goede zwemster en een fijne verteller. Zij is een van de weinigen die de oversteek van Terschelling naar Ameland heeft gered. Ze verhaalt erover in haar boek. Gisteravond zag ik op Netflix de film Nyad over zwemster Diana Nyad die van Cuba naar Florida zwom. Ze was begin 60 en had jaren niet gezwommen. Op haar 28ste had ze een poging ondernomen, maar dat was op een mislukking uitgelopen. In 2013, 64 jaar inmiddels, lukte het haar wel. Het was haar vijfde poging. Annette Bening speelt Nyad en Jodie Foster is in de film haar coach. Terschelling-Ameland is geen Cuba-Florida, maar ook deze oversteek is voor een enkeling weggelegd. Diepe buiging voor Kirsten. Ik had haar er graag over horen vertellen, maar mijn aanwezigheid wordt elders verwacht. Ga naar die avond mensen, het is in de Vermaning van Nes, en koop dat boek! Het is prachtig. 


Op diezelfde 15e november heeft De Ouwe Pôlle een avond met Karel Oosterling als spreker. Hij is nazaat van een Amelander walvisvaarder en heeft een dikke pil geschreven over de walvisvaart van de 17e en 18e eeuw. Het gaat over de tijd dat Hidde Dirks Kat naar Groenland en Spitsbergen voer. Wat had ik graag Karel Oosterling in Ons Hol de hand gedrukt en geluisterd naar zijn verhaal, maar ik ben die woensdagavond samen met de Bremer vertellers. Op vrijdag de 17e vertellen ze meertalig verhalen om te zoenen tijdens de Verhalentocht door Hollum. 


Ameland is deze maand het eiland van kunst en het eiland van verhalen. Luisteren? Bekijk hieronder het programma van Expeditie Ameland, a storytelling adventure. Van harte welkom in Sier aan Zee, Maritiem Centrum, De Zwaan, de molen en De Plaats. Ook dat wordt mooi, hoor!


Jeanet F. de Jong


Lees hier over het boek van Karel Oosterling 


Lees hier over het boek van Kirsten van Santen 


Expeditie Ameland, a storytelling adventure

16 november - Avond vol Verhalen in Sier aan Zee - 20:00 uur - € 10,--, jongeren € 5,--

Reserveer via deze link of VVV Ameland.


17 november - Verhalentocht door Hollum - Maritiem Centrum, De Zwaan, de molen, De Plaats - eerste ronde 19:30, tweede om 20:30, derde om 21:30 - entree vrije bijdrage


18 november - Verteldiner in Sier aan Zee  - 19:00 uur - € 45,-- voor het diner en de verhalen

Reserveer via deze link of VVV Ameland.


Geen opmerkingen: