donderdag 28 december 2023

ASING

Columns
Asing Walthaus heeft een boek met zijn naam in hoofdletters op de omslag. Het is een bundel vol columns, die hij eerder voor de Leeuwarder Courant schreef. Van 2010 tot 29 december 2023 schreef hij er 1800 die drie keer per week in de krant verschenen. Van al die columns zijn 111 terug te vinden in ASING.  

We kennen ze al, we lazen ze in de LC en lezen ze nu nogmaals, want ze blijven de moeite waard. Regelmatig komen zijn vader en moeder in de schrijfsels voor. Hondje Schumi trippelt door de bundel en Ameland is onderwerp van diverse columns. Daarnaast zijn er andere onderwerpen, gebeurtenissen in de trein, observaties hier of daar en gesprekken met deze of gene. Neem de column met de titel 'De grote liefde', een verhaal naar aanleiding van een gesprek met een bejaarde dame, die niet trouwde met de man die haar grote liefde was. Ik kan erom grinniken, soms zelfs hardop lachen en zo af en toe is een column van Asing onderwerp van gesprek op verjaardagvisite's of aan de stamtafel. "Heb je de column van Asing al gelezen?" En als het antwoord "Jazeker!" is, dan hebben we het er nog even over. De column '20 minuten' over de laatste twintig minuten van Schumi's leven is hartverscheurend ontroerend. Ik snap wel dat de krant daar veel reacties op kreeg. 'De grote liefde' en '20 minuten', het zijn mijn favorieten. Een heerlijk boek als je even een kortje wilt lezen. Wat me bijzonder verheugt is de zetfout op pagina 124. In elk boek hoort een foutje te zitten en ook ASING heeft er een. Hiep, hiep, hoera, dat ASING mensenwerk is.

Bert Wagendorp schreef het voorwoord.

Leuk detail: op de omslag staat een foto van Jacob van Essen, die op Ameland gewoond heeft. Zijn vader was er politieman. Het is een beeld van Asing en Schumi die De Ossekop in Leeuwarden verlaten. 

  • ASING columns
  • Asing Walthaus
  • Uitgeverij Wijdemeer
  • ISBN 978 908 334 483 6
  • 23 december 2023
  • € 19,50

Geen opmerkingen: