zaterdag 2 december 2023

Column - Joker en troef

Ze waren er weer, met hun roze plopkap, de zuigertjes van PowNed. In belabberd Nederlands - op YouTube staat: “Denk jij dat er tijdens Sunneklaas dingen gebeuren die niet aan het licht mogen gebeuren?” - en met een bezoekje aan de supermarkt in Hollum zetten ze de klauwen in het onderwerp, in de hoop iets te ontsluieren dat het daglicht niet verdraagt. Niet iedereen die voor de PLUS bevraagd werd kon de verleiding van een grove bek weerstaan. Dat is wat jammer, want het is koren op de molen van de reporters van PowNed, die sinds een tijdje hun oog hebben laten vallen op een Amelander traditie.

PowNed is, zeggen ze zelf, “uitdagend, dwars als het moet, humoristisch, intelligent en ongecensureerd. Stelling nemen, aanpakken, confronteren, soms choqueren, juichen als ‘we’ winnen, satirisch of met zelfspot als dat nodig is.” PowNed is specialist in het “direct laten zien wat er speelt door zonder filter het gesprek aan te gaan”. Door de bank genomen wordt er van de wat confronterende interviewstijl genoten. Vooral als het onderwerp van de reportage een van zijn voetstuk gevallen acteur of een muzikant die zijn handen niet thuis kon houden betreft. “Pak ze maar aan!” is dan veelvuldig te lezen op social media. Deze week was Ameland mikpunt en dan komt het opeens wel erg dichtbij.

Ik hou niet zo van hun interviewstijl. Het is me net wat té zuigend. En toch, als je de vragen nader beschouwt zijn ze helemaal niet zo raar. De antwoorden zouden dat ook niet hoeven zijn. En als je op de eerste vraag wel antwoord wilt geven en op de tweede niet, dan kun je dat gewoon zeggen. De derde vraag is voorspelbaar: “Waarom wil je daar niks over zeggen? Wat is er dan zo geheimzinnig?” En dan is het de truc om je niet leeg te laten zuigen. Burgemeester Stoel lijkt wat voor joker te staan met zijn repeterende antwoord “voor en door de Amelanders”, maar hij speelt die joker goed uit en blijft bij zijn tekst. Tot vervelends toe. Dít wil hij erover kwijt en meer niet.

Waar Stoel de joker uitspeelt heeft Ameland een goede troef in handen: als ongenode gasten geen onderkomen vinden op het eiland, worden er ook geen reportages gemaakt. Alleen voor W.A. van Buren maken we een uitzondering, maar ook daar praten we verder niet over.

Jeanet F. de Jong

Geen opmerkingen: