zaterdag 16 december 2023

Column - Aangekleed

Deze week was ik in Assen. Doel was het Drents Museum - het staat aan de goedkoopste straat van het Monopoly spel - en specifiek de tentoonstelling ‘Op reis met Vincent - Van Gogh in Drenthe’. Het Drents Museum en Assen hebben naam gemaakt met activiteiten die worden doorgetrokken in de stad. Dit jaar is zelfs een deel van de provincie bij de activiteiten betrokken. In Assen staan beelden en objecten die met Van Gogh te maken hebben en waar een wandelroute langs loopt. De grote hond Mannes op het stationsplein hoort daar niet bij. Het beeld dat er sinds dierendag 2018 staat is bron van ruzie tussen gemeente en kunstenaar. Mannes is van accoya hout opgetrokken, dat ondanks een beschermende harslaag begon te verweren. Assen pakte daarop de kwast en lakte het beest glanzend, tot woede van de kunstenaar. Het is een soort fontein. Het zes meter hoge dier, dat in al zijn mannelijkheid wijdbeens voor het station staat, kan dampen. Tot zover Mannes van Assen.

Bij de tentoonstelling horen fietsroutes, een tweedaagse reis langs Van Gogh locaties in Drenthe, lezingen, muziekvoorstellingen, schilderarrangementen, familieroutes en rondleidingen in gebarentaal. Assen maakt veel werk van de mooiste muurschilderingen passend bij het thema en in Hoogeveen is een groot portret van Vincent van Gogh op een muur te zien. De hoofdexpositie in het Drents Museum is wonderschoon aangekleed.


Wat aangeklede tentoonstellingen betreft schieten de winterverhalen van Ameland Vertel! bij de tentoonstelling van winters Ameland, de verhalen over oans moeke die ik mocht vertellen bij haar schilderijen en de lino workshops bij Tames Oud me te binnen. Ook die tentoonstellingen in ons eigen Museum Sorgdrager waren wonderschoon aangekleed.

Wat de Van Gogh-tentoonstelling betreft; hij is nog tot 7 januari te zien en ik zeg: “Doen!” Museum Sorgdrager gaat op 22 december weer open.


Jeanet de Jong






Tik Column in bij 'Zoeken in dit blog' of klik op Label 'column' onder dit bericht om meer columns te lezen.


Geen opmerkingen: