vrijdag 27 december 2024

WPDetails #24

'WPDetails' is het personeels- en relatiemagazine van Wagenborg Passagiersdiensten. Nummer 24 heeft als thema 'Kracht'. Op de voorkant staat een luchtfoto van de Rottum.

WPDetails laat de lezer in elk nummer kennismaken met een collega rederij, in dit nummer is dat Bluebridge Cook Strait Ferries uit Nieuw-Zeeland.

Ger van Langen, directeur-af van Wagenborg Passagiersdiensten, vinden we terug in dit magazine als columnist. 

Hoofdredacteur Bob Rijpstra schreef deze editie het voorwoord. 

Het mag met recht een krachtig nummer heten, met een interview met Britta Boersma over het nieuwe zorgcentrum Ambla. Het vervoerplan 2025 wordt aangekondigd, waarin Wagenborg duidelijk maakt met kracht in te zetten op de toekomst. In de rubriek 'Testvaart' draait Levi Veltman (13) een dienst op de brug mee. Er is aandacht voor het afscheid van Ger van Langen en voor zijn opvolger Jieskje Hollander. Ger gaf 26 jaar leiding aan Wagenborg Passagiersdiensten. 

Verder in dit nummer:

  • De kracht van de oprichter Egbert Wagenborg
  • Krachtig bereikbaar
  • Jane Heikoop van Plek en Luna
  • Gerwin de Vries op Wagenborg Offshore
  • Achter de schermen van groot onderhoud
  • Nieuwe inzichten uit vaargeulstudie
  • De Stag op Schiermonnikoog
  • Terugblik op 'Ode aan de Wadden'
  • Vogelringstation Schiermonnikoog
  • Nieuw contract voor CO2-carrier
  • Maatschappelijke welvaart n het noorden
  • Jonge schaakster met kracht
De medewerkers wensen met kleine portretfoto's een sprankelend 2025. Samen sterk en volle kracht vooruit.
Wagenborg maakt veel werk van de WPDetails. Het is een interessant magazine met mooie foto's. 
Het thema voor het volgende nummer is 'Gemeenschap'.

  • WPDetails #24
  • Uitgegeven door Wagenborg Passagiersdiensten
  • Jaargang 9 - Winter 2024
  • December 2024

Ameland kalender 2025

Kalender 2025
De kalender van 2025 is de 20e kalender die het installatiebedrijf uit Hollum uitgeeft. In de kalender staan veel activiteiten die op Ameland georganiseerd worden. In deze editie ontbreken voor het eerst een paar data in december.  

Het handige jaaroverzicht wordt gratis bij alle postadressen op Ameland bezorgd. In de winkel aan de Fabrieksweg in Hollum zijn gratis exemplaren op te halen.

De kalender van 2025 draagt, net als die van 2023 en 2024, naast het logo van Faber Wijnberg Installatietechniek het logo van Koninklijke Damstra Installatiegroep. In 2022 werd Faber Wijnberg zelfstandig onderdeel binnen de Damstra Groep en later in dat jaar sloot ook Installatiebedrijf Bunicich daarbij aan.

Deze editie is een lustrumeditie, het vierde. Vermeldenswaard, zou je denken, maar het staat niet op de kalender. Ook de naam van de scheidend directeur staat niet onder het voorwoord. Wie gaat er nu weg en wie komt? De foto onder het calendarium van december is dan weer een topper: Kwetsbaar gebied - Verboden toegang. Mooie foto van GertJan Verbeek. Die onder de overige elf maanden ook. Ik hang hem weer op, de kalender, en gebruik hem het komende jaar.

  • Ameland kalender
  • Faber-Wijnberg Installatietechniek BV
  • December 2024

maandag 23 december 2024

Column - Leven en laten leven

Ameland heeft het principe van ‘Leven en laten leven’ tot kunst verheven. Het was de titel van de documentaire van Omrop Fryslân. Mooie docu met een paar dissonanten in de interviews. Wie in de vredesnaam denkt bij het springen over de stok aan vruchtbaarheid? Het is niet meer dan een gebakken lucht theorie. Tweede puntje was de ‘onderdanigheid’. Tja, in bepaalde kringen zal dat begrip circuleren, maar in de meeste huishoudens gaat het juist om het tarten van de roeper en stok en om het bewijzen dat men lef heeft en om de strijd voor gelijkwaardigheid en respect. Vanuit het vrouwenhart geredeneerd zijn we alles behalve onderdanig. We spelen het. Het is het summum van ‘Leven en laten leven’.

Wierum kan een puntje zuigen aan de manier waarop Ameland omgaat met haar traditie. In dat dorp aan de dijk wordt van oktober tot februari carbid geschoten. Vanuit traditie, roept een bepaalde groep daar om het hardst en het gezag gaat daar een heel eind in mee. Het is uitgegroeid tot terreur, waarbij een paar minderjarigen, gesteund door hun onverstandige ouders, hun instant bevrediging tot traditie hebben verheven. Niet alleen het knallen, maar ook het treiteren van buurtbewoners die er iets over durven te zeggen, is er vier, vijf maanden per jaar dagelijkse praktijk. Het Wierumse dorpsbelang laat het erbij zitten. Ze zijn dorpsbelang voor een bepaalde groep, niet voor alle Wierumers. Mensen moeten er maar aan wennen, zegt de voorzitter.

Wierum is een prachtig dorp, met zijn Mariakerk tegen de dijk aan, maar de bewoners zijn bang. Ze laten hun oren hangen naar een paar raddraaiers, spreken elkaar niet aan en hebben een dorpsbelang zoals je je ergste vijand niet gunt. Op Ameland hebben we het goed getroffen, ook met het openbaar gezag. En… carbid schieten is prachtig, één dag per jaar.

Voor onze dorpsbelangen en dorpsgenoten heb ik nog een mooi voorstel: De Stelp wordt afgebroken en het is nog niet duidelijk wat er daarna komt. Een bloemrijk grasveld, wordt nu als eerste geopperd. Ik weet wel (en durf het ook te zeggen, gelukkig woon ik niet in Wierum) wat daar om te beginnen voor bloemen geplant kunnen worden: al die narcisbollen die de laatste jaren langs de slootkanten de oorspronkelijke beplanting wegdrukken, kunnen worden uitgegraven door de planters en op De Stelp worden herplant. Behalve die van Jan Bakker, natuurlijk. En die van Kobus, want het is wel ‘Leven en laten leven’. Ik kan er bij voorbaat al van genieten, van dat bloemrijke grasveld.


Jeanet de Jong


Tik Column in bij 'Zoeken in dit blog' of klik op Label 'column' onder dit bericht om meer columns te lezen.

zondag 22 december 2024

Ameland Huuskes in de kerstboom | Met de beste wensen voor het nieuwe jaar |


Ameland Huuskes in de kerstboom. Met de beste wensen.

Abonneer via deze link gratis op You Tube kanaal Ameland Vandaag en mis geen filmpje meer. Het filmpje is gemaakt met #LiefdevoorAmeland.

zondag 15 december 2024

Recensie Ontmaskerd

November 2024
'Ontmaskerd' is een spannend verhaal dat voor het grootste deel op Ameland speelt, tijdens Sunneklaas. Deze traditie kwam volop in het nieuws in 2022 en 2023, toen media uitdagend het mysterie van het feest in beeld wilden brengen. Dat ging niet zonder slag of stoot en de aandacht ontplofte in de Amelander gezichten. In aanloop naar het feest van 2024 kwam 'Ontmaskerd' uit. 


De schrijfster heeft zich goed voorbereid en met drie Amelanders gesproken over de bijzonderheden en details van Sunneklaas. 'Ontmaskerd' blijft fictie en de auteur heeft naast negentig procent gedegen informatie over het feest elementen ingevoegd die bezijden de waarheid zijn. Sommige details zijn gewoonweg fout en de vraag is hoe zij aan die informatie is gekomen en waarom ze het nodig vond die in te voegen. Het gebruik van stemvervormers, om een voorbeeld te noemen, door de mannen achter het masker. Hun stemmen moeten onherkenbaar zijn, want tijdens Sunneklaas draait het om onherkenbaarheid. Het vervormen van de stem gebeurt door een kopstem op te zetten, zonder gebruik te maken van zoiets als een stemvervormer. 


De sunneklazen blazen op een toeter (roeper of buffelhoorn) om met hun geluid boze geesten te verjagen en iedereen die niet op straat mag schrik aan te jagen. Tijdens het opjagen en bij een achtervolging, wordt er zeker niet op een toeter geblazen. Het risico van struikelen met de toeter aan de mond is veel te groot en daarmee het risico tanden te verliezen. Tijdens hardlopen wordt er, anders dan Berkleef schrijft, niet getoeterd. 


Ook sluiten groepen niet aan bij een klopjacht. Is er iemand ontdekt die 'de jaren nog niet heeft' dan brengt de groep die hem ontdekt heeft de jongen naar huis. Andere groepen sluiten zich daar niet bij aan, maar blijven op gepaste afstand. De groep die de jongen heeft ontdekt krijgt de eer. 


Ook wordt er geen café binnengevlucht, als je gesnapt bent. Wie buiten ontdekt wordt, tijdens tuuntke slupen bijvoorbeeld, wordt naar het huis gebracht waar die persoon thuishoort. Hier of daar aanbellen, of een café binnenvluchten, helpt dan niet. Aanbellen is sowieso niet aan de orde. Wil je ergens binnenvluchten, dan pak je de achterdeur, waarvan je weet dat hij open is.


De Amelanders worden een 'zonderling volkje' genoemd door Berkleef. Dat is een zonderlinge opmerking. Het is geen volk, het is een verzameling mensen op een eiland, die in de loop der tijd hebben weten vast te houden aan een oud gebruik. Voor het boek mag het begrip 'zonderling' natuurlijk worden gebruikt, maar het had niet gehoeven. Met alle informatie die wel klopt is dit een dissonant. 


Dat er met minachting wordt gekeken naar vrouwen die 'in het pak' durven te stappen en mee durven te doen is wat mij betreft de grootste blunder in het boek. Vrouwen die 'in het pak' durven en al dan niet worden betrapt worden juist na afloop met respect tegemoet getreden. Het wordt dapper en mooi gevonden dat de vrouwen dit doen. Het maakt het spannend voor zowel de meisjes en vrouwen als de jongens en mannen die proberen de vrouwen 'in het pak' te ontdekken. Niks geen minachting, dus. 

En dan de verkrachting. Het gebeurt, maar ook op Ameland wordt verkrachting verafschuwd. Als je in het pak gaat neem je een risico, maar je vraagt niet om verkracht te worden. Niemand op het eiland denkt zo over Sunneklaas en over 'vrouwen in het pak'. Berkleef maakt hier een offer aan de fictie, een offer dat in mijn ogen de plank misslaat. Het verhaal is spannend genoeg. 


Er staan nog wat storende missers in het boek: er is nog nooit met Sunneklaas een auto in brand gestoken, er is nog nooit met Sunneklaas een strandtent in vlammen opgegaan. Het verhaal had best zonder deze excessen gekund. Paal 81 bestaat niet in de Kooiduinen en paal 45 moet vast en zeker 48 zijn. Dat Sunneklazen hun spel beginnen in het bos is puur uit de duim gezogen: het bos speelt in het hele spel geen enkele rol.


Misleidend is de melding 'Winnaar Gouden Strop' op de voorkant van het boek. Niet dit boek is de winnaar van de Gouden Strop 2024, maar 'De Duiker' van Mathijs Deen. Overigens net als 'Ontmaskerd een Waddenthriller. De schrijfster won met een andere titel eerder wél een Gouden Strop. Om dat op deze manier op de cover van 'Ontmaskerd' te drukken is vals. 


Het is een spannend boek met een verrassend einde. Met al het onderzoek dat Berkleef voorafgaand aan het schrijven heeft gedaan, is het jammer dat enkele missers in het stadium van redactie er niet zijn uitgehaald. Het had het verhaal nog mooier gemaakt. 'Ontmaskerd' is evenzogoed een aanwinst voor de boekenkast. Als er dan toch een boek over Sunneklaas geschreven moest worden, dan kan Ameland zijn handen dichtknijpen met deze van Bernice Berkleef.


Lees hier over ISBN en prijs van het boek.

Column - Ontmaskerd

Zaterdag heb ik in één dag een boek van respectabele dikte uitgelezen. Het is ‘Ontmaskerd’ van Bernice Berkleef. Een paar weken terug kreeg ik vanuit Amsterdam, van oud-Amelander I, al een tip. Het was er nog niet van gekomen om het te lezen en toe te voegen aan het Ameland Boeken & Blog, maar dit weekend sleepte mijn logé I, zelfde naam, andere I, het mijn huis in. I is de violiste van DoDo & Friends, dus ze was veel van huis om lange noten en napikken te repeteren en meer van die dingen. Dat gaf mij alle tijd om op de bank te plakken met haar boek op schoot. Het werd een lange bankplakdag en om half twaalf die avond was het boek uit. Het is een thriller die rond Sunneklaas speelt. Natuurlijk schrijf ik nog een recensie. Ik kan al vertellen dat die best positief uitvalt en wat positiviteit kunnen we wel gebruiken. 

Zondag zat De Amelander in de brievenbus met daarin de tenhemelschreiende bevindingen van R uit Buren. We wisten wel, dat de folder van de NAM die een paar maanden geleden in de brievenbus gleed en vol stond met halleluja kreten, bezijden de waarheid was. Toch? Ik heb me altijd gestoord aan het pochen over het zogenaamde aanslibben dat de bodemdaling zou bijhouden. Als er al aanslibbing plaatsvindt dan is het aan de kwelderkant en niet in het diepste van de kom op het Oerd. In het midden van de Vennoot en het Oerd is geen sprake van aanvulling van het hoogteverlies door slib. Daar blijkt nu de bodemdalingskom dertig jaar sneller op minus 42 centimeter te zitten dan ons eerder werd voorgehouden. En als je het stuk in De Amelander leest dan weet je dat ons diverse malen quatsch is verkocht. De Vennoot is de grote verliezer, zegt R. We wisten al dat van Nederland het de prachtigste gebieden als de Boschplaat en de Ho’n zijn die het eerste ten prooi vallen aan de zeespiegelstijging. Die stijging van het zeewater komt bovenop de ingezette bodemdaling.

De Ho’n, de Vennoot, het Oerd; we gaan ze verliezen, we zijn ze al aan het verliezen. De NAM is ontmaskerd, maar zelfs zonder masker gaan Shell en ExxonMobil door. Voor Ameland had de NAM geduld en dat zal het bedrijf ook voor Ternaard hebben. De bodemdaling die daaruit voortkomt zal Ameland nog eens extra treffen.

Op donderdag 19 december houden de basisscholen van Hollum een Kerstwandeling door het dorp. Laten we er maar een sfeervolle avond van maken. Nu kan het nog.


Jeanet de Jong


Lees hier over De Amelander van december 2024.


Lees hier over 'Ontmaskerd'.

De Amelander - 2024 nummer 11

 

De Amelander, het vrijetijdsmagazine van en voor Ameland' van december 2024 en januari 2025 is het elfde nummer van dit jaar. 

In dit nummer onder meer aandacht voor de Vennoot en de bodemdaling waar dit mooie stukje eiland aan ten prooi valt.

Het blad wordt gratis huis aan huis bezorgd op Ameland. In de winkel kost het magazine nog geen drie euro.

In dit nummer verder:

  • Weerzien met Wim Nobel
  • Geschiedenis Hotel de Jong
  • Gezondheidsmarkt
  • Veertig jaar babyclub
  • Programma De Ouwe Pôlle
  • Spierkracht der gestaalde braven
  • Organisatie Triumph Treffen
  • Inspiratie in Drenthe
  • Onafhankelijke Fysiotherapeut
  • Tweede in de VriendenLoterij
  • Duurzaam Ameland
  • Exposities Musea
  • Nat zand
  • Van de melkboer
  • Agenda
  • Hoog- en laagwatertijden
De Amelander is op veel plekken op Ameland te koop.

  • De Amelander - December en januari
  • Uitgever Klaas Touwen
  • December 2024
  • Jaargang 60 nummer 11
  • € 2,80

zaterdag 14 december 2024

Ontmaskerd

Aan de vooravond van de jaarlijkse Sunneklaas-viering neemt de spanning op Ameland toe.
De eilandbewoners bereiden zich voor op de met mysterie omhulde traditie. Mannen popelen om de straat op te gaan, vrouwen blijven angstvallig binnen en buitenstaanders worden geweerd. Maar dit jaar voelt het anders, onheilspellender. Er is iemand die haar gram wil halen voor een afschuwelijke gebeurtenis uit het verleden. 

Op de avond van het heidense feest zelf, als niemand het eiland op of af kan, nemen de gebeurtenissen op het anders zo rustige Ameland een bizarre wending.

Het speelt grotendeels tijdens Sunneklaas in Hollum. IJzingwekkende spanning op Ameland, schrijft de uitgever. 

Lees hier de recensie.

  • Ontmaskerd
  • Bernice Berkleef
  • Uitgeverij The House of Books
  • ISBN 9789044367621
  • 5 november 2024
  • € 21,99

zondag 8 december 2024

Column - Service

De mooie avondjes zijn achter de rug en wat is er genoten! Ook is er heel veel over gezegd, geschreven en op filmbeelden vastgelegd. Omrop Fryslân heeft trouwens een bijzonder lezenswaardig stuk op de website staan over Sinterklazejeien op het Friese vasteland. 

Vrijdag was de dag van schuur schoonmaken en met z’n allen nog een keer koffiedrinken en napraten. Ik was na twee dagen feesten zo fit als een hoentje, tot mijn eigen verbazing. De volgende dag was dat wel anders. Toen kwam de terugslag. Zaterdag had ik een afspraak in Zwolle en om op tijd te zijn zat er niets anders op dan met de half negen boot naar de overkant te gaan. Dat viel deze dag niet mee. Voor het eerst duurde het tot ver na het vertrek van de veerboot dat het ochtendgloren wat licht in de duisternis bracht.


Op de heenreis reed de trein een heel stuk op halve snelheid. Ik weet niet waarom. Het is wel omgeroepen, maar ik was niet zo scherp dat ik het heb verstaan. Het was een voorbode van wat er aan treinperikelen zou volgen. De aankomst in Zwolle was wat laat, maar zonder nare consequenties. Het werd pas spannend tijdens de terugreis. Op perron 7b werd aangekondigd dat de trein naar Leeuwarden later zou vertrekken. Vijftien minuten vertraging kon ik wel hebben hebben, maar toen ik weer keek stond de teller opeens op plus 25. Dat werd wel heel erg krap. Er bleven maar een paar seconden over voor de overstap van aankomst in Leeuwarden en vertrek van bus 66. 


Uiteindelijk bleek die trein helemaal niet te gaan. Iets met kapotte locomotief en seinstoringen. We moesten uitstappen, oversteken naar perron 6 en in een overvolle trein plaatsnemen. Ik bemachtigde een klapstoeltje op het balkon, samen met een jong stel, waarvan hij een knalgele big bag bij zich had. Er zat een enorme doos in. Het bleek een lego-kasteel te zijn. De jongen van 18 raakte in gesprek met mijn buurman, een man van tussen de 40 en 50. Heel, heel toevallig ook een lego-fanaat. De twee spraken verder in het jargon van de Legotaal en hadden het bijzonder naar hun zin. Het maakte de reis aangenaam ondanks de spanning of ik de bus naar de laatste boot wel zou halen. Hoe snel we ook reden en hoe kort de stoppen in Meppel, Steenwijk en Heerenveen ook waren, ik was er alles behalve gerust op.

Tot ik op de wand boven het hoofd van de jongen NS-informatie zag staan, met een nummer van de klantenservice erop. Via dat nummer kreeg ik het nummer van de klantenservice van Arriva te pakken en daar kreeg ik een allervriendelijkste man aan de lijn die voor mij met lijn 66 ging bellen. Die chauffeur wachtte een paar minuten. De bus kwam al aanrijden toen hij mij hardlopend uit het station zag komen. Dat rennen zat nog in de benen, ik had het de avonden daarvoor ook gedaan. Het was toen goed gegaan en ook nu kwam het goed. Ik heb de chauffeur heel hartelijk bedankt en het nummer van de klantenservice opgeslagen. Nog een week, dan hebben we een andere vervoerder. Ik ga meteen hun klantenservicenummer opzoeken en opslaan. Voor nu: Arriva, bedankt voor de service!


Lees hier het artikel van Omrop Fryslân: Het Friese vasteland had ooit ook zijn mysterieuze sunneklazen


Jeanet de Jong



maandag 2 december 2024

Diatonisch Nieuwsblad 151

DN 151
Diatonisch Nieuwsblad is het kwartaalblad voor de liefhebbers van trekharmonica en andere diatonische/wisseltonige muziekinstrumenten met doorslaande tongen, zoals mondharmonica, concertina en bandoneon. DN is een uitgave van Stichting Volksmuziek Nederland (SVN). Het blad verschijnt vier keer per jaar. Jeanet de Jong van Ameland is eindredacteur van Diatonisch Nieuwsblad.

Een abonnement op DN kost € 19,50 voor Nederland en € 25 voor abonnees uit het buitenland.

In dit nummer:

  • Jetske Veenstra is gek op balfolk
  • Trek in Kunst
  • Noordelijke samenspeelgroepen spelen samen
  • Bladmuziek - vier nummers in uitneembaar katern
  • Veldhoven viert de harmonica
  • Speelman op Sunderum
  • Museumstuk - Schippersklavier van een visserman
  • Agenda en Trekkertjes - vraag en aanbod
Voor abonneren maak je (met vermelding van naam en adres) het abonnementsgeld over op DN IBAN-nummer NL67 INGB 0000 37793 te Lies. BIC-code is INGBNL2A. Een los nummer bestellen kan ook.
  • Diatonisch Nieuwsblad
  • Jan Kamphuis - hoofdredacteur
  • Uitgegeven door Stichting Volksmuziek Nederland
  • ISSN 0169-0353
  • Nummer 151 van jaargang 40
  • December 2024
  • € 7,50 los nummer

zaterdag 30 november 2024

Column - Naaktslakkenpoep

Vanmorgen schrok ik. Heel even maar. ’s Avonds prepareer ik altijd mijn bakje muesli - dat moet van mij wat weken in water - waar ik dan des morgens alleen nog maar yoghurt bij hoef te gieten om het hapklaar te maken. Deze morgen was als alle ochtenden en dat yoghurtpak pakken, open frummelen en over de muesli gieten is een routinehandeling geworden. Ik kijk er nauwelijks naar, eigenlijk alleen maar om vanuit een ooghoek te zorgen dat de zuivel ín het bakje belandt en niet ernaast. Onderwijl staat de thee te trekken. 

Toen ik vanmorgen het bakje wilde pakken om ermee naar de tafel te lopen en het leeg te lepelen, ontwaarde ik iets op de rand dat ik nog niet eerder had gezien. Na bestudering bleek het om een naaktslak te gaan die uit de yoghurt was gekropen. Die had kennelijk de nacht doorgebracht op mijn geweekte muesli en glibberde nu de yoghurt uit. 


Allereerst gruwde ik, zette daarna het keukenraampje open, schepte met een lepel de slak uit mijn ontbijt en kieperde het diertje 
vervolgens naar buiten. Hij zal wel wat slakkenslijm op mijn geweekte havervlokken met noten hebben achtergelaten en misschien zelfs in mijn voedzame ochtendhapje hebben gepoept, maar daar heb ik niks van gezien en niks van geproefd. 


Mochten jullie een naaktslak met wat sporen yoghurt op de rug tegenkomen, dan is dat hem! Doe hem de groeten. Ik hoef hem niet terug.


Jeanet de Jong

jeanet.de.jong@knid.nl

Kunstmaand Ameland Agenda 2025

In de Kunsthand van 2024 is de Kunstmaand Agenda 2025 te koop. Jaarlijks geeft Stichting Kunstmaand Ameland een agenda uit. Deze van 2025 is in een oplage van 1600 gedrukt. Bij elke week staat een foto van werk van een van de exposanten dat tijdens november 2024 op het eiland te zien is.  

De afbeelding op de voorzijde is een werk van Ellen Rijsdorp. Het is een object van 30 x 30 cm van keramiek en de titel is 'Sphere'. 

De Kunstmaand van 2024 is de 28e editie. Deze heeft de titel 'Onbegrensd'. Kunstmaand Ameland loopt jaarlijks van 1 tot en met 30 november.

In 2024 is Renée Korbee de artistiek leider.

  • Kunstmaand Agenda 2025
  • Uitgegeven door Stichting Kunstmaand Ameland
  • Oktober 2024
  • € 13,95

vrijdag 29 november 2024

Gemeentehuis 2024 | Kunstmaand Ameland in Ballum |


Kunstmaand in de tuin van het gemeentehuis.

Abonneer via deze link gratis op You Tube kanaal Ameland Vandaag en mis geen filmpje meer. Het filmpje is gemaakt met #LiefdevoorAmeland.

Grote kerk 2024 | Kunstmaand Ameland |


Kunstmaand in de grote kerk.

Abonneer via deze link gratis op You Tube kanaal Ameland Vandaag en mis geen filmpje meer. Het filmpje is gemaakt met #LiefdevoorAmeland.

Roosdunen 2024 | Kunstmaand Ameland |


Kunstmaand op Roosdunen.

Abonneer via deze link gratis op You Tube kanaal Ameland Vandaag en mis geen filmpje meer. Het filmpje is gemaakt met #LiefdevoorAmeland.


donderdag 28 november 2024

Kunst in Het Stalhuus | Kunstmaand Ameland | Ameland Vandaag


Kunstmaand in de Burenlaan.

Abonneer via deze link gratis op You Tube kanaal Ameland Vandaag en mis geen filmpje meer. Het filmpje is gemaakt met #LiefdevoorAmeland.

dinsdag 26 november 2024

Column - Scholiertjes

Het avondje van de dames in de schuur, ter voorbereiding op het grote feest, is inmiddels weer geweest. De koekjes met chocola vonden gretig aftrek. Het is een traditie geworden. Lang, lang geleden stonden die scholiertjes van Lu voor het eerst op tafel en ik vond ze heerlijk, nam er een, twee en wilde eigenlijk die derde ook nog wel. Onder luid gesnater hoe lekker ik ze wel niet vond, ging mijn hand naar het schaaltje op tafel, om tot mijn schrik te moeten constateren dat het leeg was. De koekjes waren op! De dames rond de tafel bepisten zich bekant van het lachen vanwege mijn teleurgestelde kop en sindsdien staan er elk jaar scholiertjes op tafel en krijg ik de eerste. 

Hoe zal het gaan, begin december? Van alle kanten is actie ondernomen om begrip te kweken, informatie te geven en om mensen ervan te weerhouden zich te mengen in iets dat niet van hun is. We gaan het meemaken. Wij van de schuur, en velen met ons, maken er toch wel een feest van.


Het is onvoorstelbaar hoe snel de tijd gaat. Ik merkte het aan mijn WPD-halfjaarabonnement. Het poortje liet me niet door en ik kreeg de melding dat ik me bij het loket moest vervoegen. Het is elke keer weer schrikken dat er alweer een half jaar voorbij is. Vervolgens is het elk half jaar schrikken hoeveel duurder het halfjaarabonnement is geworden. Toch verleng ik hem telkens. Ik ga vaak genoeg naar de vaste wal. Is het niet voor een redactievergadering, dan wel voor een trekharmonicagroep, concert, markt- of familiebezoek. Afgelopen week was ik tussen mijn bezoekjes aan de overkant door honkvast. We hadden namelijk tweemaal een voorstelling van Kruiend IJs en Noorderlicht, de ene in de Herenwegkerk en de andere in het speellokaal van de Koningin Wilhelminaschool. Het was een genoegen en op 10 december mogen we nog een keer, voor de Zonnebloem. Onze laatste voorstelling is op zondagmiddag 23 maart Holwert, bij Rob en Giel in de kerk. Wij, team Kruiend IJs, gaan op die dag heen en weer. Iedereen van Ameland die de voorstelling graag wil zien kan dat alsnog in Holwert doen. Het is een prachtige kerk, ik kijk ernaar uit. Reserveren wordt trouwens aanbevolen, want de doopsgezinde kerk is niet zo heel erg groot. Je kunt mij een berichtje sturen.

Tussen de voorstellingen en bijeenkomsten door had ik nog trekharmonicales op het vasteland. Ik moet er diep het land voor in en ik kwam met een opdracht terug die nogal wat oefening vraagt. Het vraagt verschillende dingen van mijn twee hersenhelften. Dat is toch al des trekharmonica’s, maar wat ik nu instudeer heeft dat in het kwadraat. En dat is moeilijk, maar als het lukt, of lijkt te lukken, is dat een overwinning van jewelste.


Op zaterdag 23 november hadden we ook nog de ruilbeurs vanwege de plaatjes voor het album van de PLUS over Ameland. Het was hartstikke druk, bloedheet en reuze gezellig in Museum Sorgdrager. Menigeen kreeg er zijn album vol. Mijn eigen album had ik al compleet, ik zocht nog voor een nicht en een vriendin en ook die hebben hun ontbrekende plaatjes gevonden. Zelfs Oebele Oosterhof heeft zijn boek bijna vol. Niet dat ik Oebele kende, daar zorgde het plakplaatjesalbum voor. Hij stond die zaterdag voorafgaand aan de ruilbeurs op mijn stoep. Hij is van de Oosterhoffen die op Ameland sleuven in de bermen graven voor riolering en dat soort zaken. Ik kon hem een stuk of twaalf plaatjes overhandigen van de dubbele die ik weer van zwager P had gekregen. Het leverde een tevreden gezicht op. Hopelijk is de rest ook gelukt, Oebele!

Als klap op de vuurpijl werden dochter C en ik afgelopen week geïnterviewd door een redacteur van De Volkskrant voor de rubriek ‘Meegegeven’. Iedere week vraagt zij aan een ouder wat die meent te hebben meegegeven in de opvoeding. Vervolgens belt ze het kind en vraagt of dat gelukt is. Het komt in de krant van 28 december en staat 26 en 27 al online. Hilarisch is het feit dat C nogal grimassen trok (zegt ze zelf) toen ze hoorde wat ik had gezegd dat ik haar had meegegeven. Daar herkende ze maar heel, heel weinig van. En daar doe je dan als ouder zo je best voor! We gaan zien wat zij erover heeft gezegd, want we hebben elkaars stukje (elk maar tweehonderd woorden) nog niet gelezen.

Druk? Wel ja, druk. Dat koekje in november houden we erin. Ik eet ze nooit, scholiertjes, alleen dán. Was het maar weer half november! Maar eerst nog een heleboel andere belevenissen.


Jeanet de Jong
Jeanet.de.jong@knid.nl


Tik Column in bij 'Zoeken in dit blog' of klik op Label 'column' onder dit bericht om meer columns te lezen.

zaterdag 16 november 2024

Zuidwest boven Ameland

Ruud Kugel is vliegeraar en vlieger bouwer. Hij ontwerpt zijn vliegers zelf en naait ze uit spinnakerstof, om er vervolgens bij paal 48 op het Zuidwest mee te vliegeren. Ruud is bijzonder geïnteresseerd in Japan en zijn vliegers hebben dan ook op Japanse verhalen geïnspireerde voorstellingen. Foto's van zijn vliegers en de bijbehorende Japanse verhalen vinden een plek in dit boek. Het is een bijzondere uitgave in een oplage van maar 15 exemplaren. Echt voor de liefhebber; die heeft dan ook iets moois voor op de leestafel.

Ruud Kugel exposeert zijn vliegers tijdens Kunstmaand Ameland in de kampeerboerderij Ritskemoei aan de Kooiweg in Buren. Hij is daar zelf regelmatig als suppoost en verteller aanwezig.
  • Zuidwest boven Ameland - vliegeren, Japanse vertellingen en sagen boven paal 48
  • Ruud Kugel
  • Eigen uitgave
  • November 2024
  • € 50,--
De tempelklokken



dinsdag 12 november 2024

Ameland Vandaag - Feuerspuren


Feuerspuren in Bremen. Ameland was erbij.

Abonneer via deze link gratis op You Tube kanaal Ameland Vandaag en mis geen filmpje meer. Het filmpje is gemaakt met #LiefdevoorAmeland.

donderdag 7 november 2024

Kunstmaand Ameland in de Molen | De Verwachting in Hollum |


Kunstmaand in molen De Verwachting in Hollum.

Abonneer via deze link gratis op You Tube kanaal Ameland Vandaag en mis geen filmpje meer. Het filmpje is gemaakt met #LiefdevoorAmeland.

Column - Rustig

Het is niet zoeken naar een onderwerp voor een column, maar kiezen uit vele. Ik kan me druk maken over de mafkees aan de andere kant van de grote plas, over de Ballumer actiegroep die op Trumpiaanse wijze actie voert (ik schreef er al over op Facebook, dus dat hoeft hier nog nogmaals herhaald), over de voorstelling Kruiend IJs en Noorderlicht die moest worden verzet wegens een stem die het niet meer deed. Over het plakplaatjesalbum en de koffie die zomaar, van de ene op de andere dag, dertig cent duurder was. Over het prachtige concert in De Lawei in Drachten is ook wel iets te schrijven, of over het verblijf bij de lieve nicht, het bezoekje aan jarige broer en de haringen die ik niet hoef te kopen. Dat was jarenlang de traktatie van die andere broer, die op De Brink in De Stelp woonde. Ik hoop maar dat Petrus een haringkar heeft, zodat broer regelmatig een lekkere bek kan halen. 

Nog meer onderwerpen dringen zich op: de trekharmonicasessies van vier uur lang in een oude school in Zwolle, de trekharmonicales in een dorpje in Drenthe, en dan is daar vanzelf nog de Kunstmaand. Hij is al bijna een week aan de gang en ik heb, tegen mijn gewoonte in, nog maar één locatie kunnen bezoeken. Met mooie werken overigens, van Dirk Keegstra en Arthur van Buuren. Dirk zat, als ik me niet vergis - hoeveel mensen zullen zo oud zijn als ik en Dirk Keegstra heten - bij mij in de klas op de HAVO. In die groep zaten twee jongens die het tot kunstenaar hebben geschopt: Dirk en Wiebe van de Zee, de schilder van vooral boerentaferelen. Zo’n 15 jaar geleden, toen ik aan menig keukentafel aanschoof voor een interview met een Amelander boer en boerin voor het boek Boeren op Ameland, dronk ik bijna overal uit kopjes en mokken met daarop de koeien van Wiebe. Het bracht mij terug naar de schoolbanken aan Achter de Hoven, waar Wiebe voor mij een veulentje tekende. Jarenlang hing die - hij had het getekend op plakplastic en toen uitgeknipt, het veulen was blauw - op het Oerd, de slaapkamer aan de oostkant van ons ouderlijk huis aan de O.P. Lapstraat. In alle verhuizingen is hij kwijtgeraakt, maar zo af en toe, zoals nu, denk ik eraan. Aan die ranke pootjes en dat jonge paardenlijf. Dirk maakt heel ander werk, prachtige landschappen in een wonderschone techniek. Zijn schilderijen hangen goed, daar in de Herenwegkerk.

Vrijdag stap ik op de trein naar Bremen, om het vertelfestival Feuerspuren mee te maken en om daar te vertellen, samen met een Duitse verteller. We vertellen tweetalig één verhaal, zoals we dat vorig jaar ook hebben gedaan. Feuerspuren is altijd een feestje.
“Doe je wel wat rustig aan?” zeggen de Kruiende IJzers tegen me. Ze zien de gejaagdheid in mijn ogen. Ja, ik ga rustig aan doen. Ik beloof het. In de trein naar Bremen kan ik een puur uur heerlijk rustig zitten. 


Jeanet de Jong


Bekijk hier het filmpje over de tentoonstelling in de Herenwegkerk.

Kunstmaand Ameland | Herenwegkerk in Hollum |


Het eerste filmpje in de reeks over de tentoonstellingen op Kunstmaand Ameland.

Abonneer via deze link gratis op You Tube kanaal Ameland Vandaag en mis geen filmpje meer. Het filmpje is gemaakt met #LiefdevoorAmeland.