Weten jullie nog waar jullie waren toen een deel van Enschede de lucht in vloog? Ik woonde toentertijd in Kloosterburen en zat bij de buurmannen naar het Songfestival te kijken. Dat liedjesfestijn is altijd leuk als je het in gezelschap kijkt en heerlijk ongefilterd de nummers, artiesten en het tv-commentaar kunt becommentariëren. Glaasje wijn, lekkere hapjes, goed gezelschap en het Songfestival op de buis staan borg voor een mooie avond. Maar dat liep toen in mei 2000 anders.
De uitzending werd onderbroken door het nieuws uit Enschede. Dramatische beelden van vuurpijlen die de lucht in schoten gevolgd door een verschrikkelijke knal en zwarte rook. Ik ken iemand die daar toen zat. Ze wil er niet over praten, ze wil er niet over lezen en ze wil er zeker geen gedramatiseerde serie over zien. Waar de pijn zit weet ik niet, maar er zit een trauma vuurwerkramp.
In de NRC lees ik een stuk over de kunstroof in Assen. Door de ellendelingen die dat hebben gedaan heb ik die tentoonstelling over het Dacia-goud gemist. Er is overdadig bewijs tegen de rotzakken, maar over waar het goud nu is zeggen ze niets. Een van de verdachten doet alleen het snuitje open om te piepen dat zijn familie er zo’n last van heeft dat zijn foto openbaar is gemaakt. Vooral zijn zusje. Donder op, denk ik dan. De consequentie van deur opblazen, vitrine kapot rammen en kunst roven is dat heel veel mensen daar last van hebben. Inclusief je zuster.
De kracht van de vuurwerkbom die in Assen is gebruikt heeft die van een Cobra 6 of 8 verre overschreden, noemt het OM de Cobra als maat van iets dat een vernietigende explosie teweeg kan brengen. Dat zijn dezelfde Cobra’s die met oud en nieuw als speelgoed worden gezien. De knal in Enschede was er overigens een van 177 ton vuurwerk. In 2000 hadden we natuurlijk meteen een algeheel vuurwerkverbod in moeten stellen en over moeten gaan op mooie, centraal georganiseerde vuurwerkshows. In de afgelopen 25 jaar is die branche volledig uit zijn krachten gegroeid, met ongelooflijk veel overlast, schade en leed voor de gemeenschap tot gevolg en met ‘traditie’ als argument. Ach, die traditie. Een opgeblazen slechte gewoonte is het geworden, een geld verslindende, milieuvervuilende, huisdier terroriserende narigheid.
Kijken jullie dinsdagavond ook weer? Ik zit niet meer op Twitter, maar wat was het leuk om de reacties op dat medium te lezen. Het was het beste alternatief nadat de buurmannen er niet meer waren om bij te kijken. Maar eens zien hoe het Claude vergaat.
Jeanet de Jong
Tik Column in bij 'Zoeken in dit blog' of klik op Label 'column' onder dit bericht om meer columns te lezen.