dinsdag 10 februari 1970

1958 - Springtij

Editie 1963
Springtij van Abe Brouwer is een vele malen herdrukt verhaal over een dramatisch ongeval op zee. Op 8 december 1893 stak er een geweldige sneeuwstorm op. De Wierumer vloot werd zwaar getroffen. De WL 37 zat op het strand bij paal 20, de WL 12 zat op het oostpuntje van Ameland vast en bij Hollum werden 20 zeelui gered van een ander schip van de vloot. Bij Ballum werden nog eens 16 man gered en bij Nes 11. De schepen werden als verloren beschouwd op wat de gestrande exemplaren na. Tweeëndertig schepen kwamen niet terug. De reddingsbrigade van Ameland had er een kluif aan. 

Abe Brouwer stelde de wederwaardigheden te boek in een roman met historische achtergrond. Het verhaal gaat vooral over Wierum, over de vissers en hun vrouwen; Ameland komt op de laatste pagina voor met een verslag van de reddingcommissie.
Brouwer geeft een prachtig beeld van wonen en werken in een klein dorp aan het einde van de 19e eeuw, met romantiek en drama, liefde en onbereikbare liefde, roddel en achterklap. De vlotte schrijfwijze doet vergeten dat het boek al zovele tientallen jaren geleden geschreven is. Het geeft een goed beeld van het harde leven van destijds, zoals dat ook op Ameland geweest zal zijn.

Op Vraag & Aanbod Ameland wordt een exemplaar te koop aangeboden. Klik hier om daar meer over te lezen.

  • Springtij
  • Abe Brouwer
  • Uitgevrij M.A. van Seijen Leeuwarden
  • eerste druk 1958

Geen opmerkingen: