vrijdag 1 april 2011

Spaans meisje op Ameland

Spaans meisje op Ameland
Een uitzending van het NPS/VPRO programma Andere Tijden over de Spaanse Burgeroorlog kreeg als intrigerende titel Spaanse edellieden op Ameland. In 2007 besloot Rita Knijff-Pot met dit gegeven aan de slag te gaan. Het werd het begin van een zoektocht die haar meenam naar verschillende plaatsen in Nederland, Spanje en Duitsland. Vanaf het eerste gesprek op Ameland vond ze dat dit verhaal verteld moest worden, met respect voor alle betrokkenen. 

Het verhaal begint bij het uitbreken van de Spaanse Burgeroorlog. Een jongen uit Madrid en een meisje uit Nes op Ameland worden verliefd op elkaar. Na zijn terugkeer naar het vaderland, breekt de Tweede Wereldoorlog uit. Voor ieder mens geldt dat de tijd waarin je leeft bewust of onbewust invloed heeft op de keuzes die je maakt of die voor je gemaakt worden. In het leven van de hoofdpersonen speelt de geschiedenis een zo bepalende rol dat de auteur het bewerkte tot een roman. 

Op Ameland is het boek te koop bij de Primera in Buren, de Amelander boekhandels en de musea. 

Het is een indrukwekkend boek geworden, waarbij ik de liefdesrelatie tussen Pedro en Riemkje het mooist beschreven vind. Rita Knijff-Pot is geslaagd in haar opzet, om alle betrokkenen met respect te behandelen. Soms wil de schrijfster zoveel informatie kwijt over het eiland, het leven daar, de gewoontes en tradities, dat het iets te beschrijvend wordt. Voor het overige is het een geschiedenis, waar je nog heel lang over na kunt denken. Wie iets over Ameland wil weten, kan niet om dit boek heen.

In 2006 publiceerde José van Tol-Kasmerman een doctoraalscriptie met als onderwerp de Spaanse vluchtelingen in Nederland (en op Ameland), Adios Ameland.

In 2005 maakte Andere Tijden een documentaire over de Spaanse vluchtelingen in Nederland.

Drs. J.M. Fokkema schreef een artikel, Franco naar Ameland, dat handelt hoe die asylado's op Ameland terechtkwamen.
  • Spaans meisje op Ameland
  • Rita Knijff-Pot
  • ISBN 9789461530196
  • Uitgeverij Aspekt
  • 2011
  • € 20,95

Geen opmerkingen: