IERLAND - PA is op vakantie en net als in vorige jaren is de laptop mee en houden we via internet bij wat er in de wereld en op Ameland gebeurt. PA zit daarom even niet bovenop het eilandnieuws maar bekijkt van een afstand. Met af een toe een column delen we dàt uit den vreemde waarin we iets van Ameland tegenkomen. Want Ameland helemaal uit ons hoofd zetten, dat is onbegonnen werk.
Ierland is een geweldig land met woeste leegtes, groene heuvels, estuaria vol watersport, ongenadige rotspartijen en adembenemende kliffen met opspattend oceaanwater. Toetreding tot de Europese Unie heeft het land geen windeieren gelegd. Er werden vele wegen aangelegd met Europees geld en de mooiste bezoekerscentra verrezen bij bezienswaardigheden. Net als Ameland weet Ierland de subsidiepotten te vinden. Er zijn ook particuliere bedrijven die investeren in het land. De Amerikaan Donald Trump is er een van. Tijdens onze trip zien we op de televisie een documentaire over zijn werkwijze. You,ve been Trumped, heet de docu en als je wilt gruwen moet je die eens gaan zien. De man met het petje van haar vloog met zijn eigen jet naar Aberdeen in Schotland, regelde wat met de overheid en de politie en charterde enkele shovels die in no time een uniek duingebied verwoestten en er greens aanlegde, een golfbaan. Hij deinsde er niet voor terug de lokale bewoners die er sinds generaties leefden te terroriseren en het meest schokkende was dat hij de politie op zijn hand en in zijn zak had. De universiteit van Aberdeen gaf hem een eredoctoraat, waarop een vooraanstaand wetenschapper de zijne inleverde, omdat hij niet gelijkgesteld wilde worden met de proleet.
In Ierland komen we op de mooiste plekjes golfbanen tegen. Er liggen er verspreid over het land wel driehonderd en sommige daarvan op landtongen aan de rand van de oceaan. De terreinen zijn daarmee meteen ook afgesloten voor publiek. Op Kinsale Head kun je niet meer komen: er ligt een golfbaan, met een hek en een poortwachter. Voor een aantal golfbaannamen staat de naam Trump. De Amerikaanse projectontwikkelaar heeft zijn klauwen uitgestoken naar het land van Fourty shades of green en er enkele kunstmatige greens aan toegevoegd.
De nieuwe Amelandse regering heeft een 18-holes golfbaan op het verlanglijstje staan. Er ligt nu een 9-holes baan, wat al veel is voor een klein eiland. Het eilandbestuur kan nooit, maar dan ook nooit meer het begrip duurzaam Ameland in de mond nemen als het akkoord gaat met dat plan. Er is geen landbeheerder die zoveel water en chemicaliën gebruikt om de greens groen te houden dan een golfbaanbeheerder. Ameland haalt er bovendien toch geen grote toernooien mee naar het eiland. Dat te denken is grootheidswaanzin. Daarvoor is de keuze van golfbanen op nog veel mooiere plekjes te groot. Kijk maar eens in Ierland. Je weet niet wat je ziet.
Jeanet F. de Jong
Geen opmerkingen:
Een reactie posten