woensdag 4 augustus 2021

Leendert Scheltema

Leendert Scheltema
'Leendert Scheltema, Expressionist van het Westlands landschap - van Ameland tot Wateringen' is een catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling in het Westlands Museum in Honselersdijk. 

Op de voorkant van de catalogus prijkt een werk dat uit de collectie van gemeente Ameland komt. Het schilderij is voor de duur van de tentoonstelling uitgeleend. Scheltema (1876 - 1966) is geboren op Ameland, verhuisde als baby naar het Westland om er als peuter terug te keren en er tot zijn elfde te blijven. Zijn moeder was overleden en daarom werd hij opgevangen en opgevoed door zijn grootouders in Nes. In het Westland ontwikkelde hij zich als schilder en hij zette veel landschappen uit die streek op het doek. Hij kwam regelmatig naar Ameland en schilderde daar ook veel. Bijzonderheid van zijn Amelandse werken is dat er altijd de zon schijnt. Hij werkte onder meer met Jan Toorop en die schreef over zijn werk: "Er is veel moois en zuivers in Scheltema's werk."

De overzichtstentoonstelling in het Westlands Museum is te zien van 31 juli 2021 tot 2 januari 2022. Tegelijkertijd is er in het Sorgdragerhuuske een kleine tentoonstelling te zien van Scheltema. Bijzonder de moeite waard en aan te bevelen.

Het boek is op Ameland te koop in Museum Sorgdrager.

  • 'Leendert Scheltema, Expressionist van het Westlands landschap - van Ameland tot Wateringen
  • Maarten van der Schaft
  • Uitgegeven door Westlands Museum
  • ISBN 9789082272697
  • € 15,--

Beleef je plezier aan dit blog en helpen de posts je op weg uitgaven over Ameland te vinden? Doneer dan op Ko-fi een kopje koffie van € 2,-- als waardering voor de blogger 💜.  Klik hier voor de link.

Geen opmerkingen: