zaterdag 22 oktober 2022

Dijk van een Verhaal

Dijk van een Verhaal 
Baukje Fennema, verhalen-verteller en theatermaker (ITHAKA) uit het dorpje Oostmahorn, maakte in 2017 een wandeltocht van Lauwersoog tot de Afsluitdijk. Ze noemde haar reis op de kop van de dijk, een ‘Pelgrimstocht met een knipoog’.

In de zomer van 2018, tijdens Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad, reed ze opnieuw langs de Deltadijk, maar nu met woonwagen en tractor. Tijdens die reis vertelde ze verhalen, verwerkt in performances, die ze in 2017 had opgehaald. 

Tijdens beide reizen, te voet en met de tractor, ontstond er een verhaal in haar hoofd, wat beschreven staat in 'Dijk van een Verhaal'. Met de nodige zelfspot beschrijft ze haar tocht met drie onzichtbare reisgenoten: Bauke Scheffer, haar vader Teatse Fennema en jeugd-liefde Sjoerd Janzen. 'Dijk van een Verhaal' beschrijft een helende reis, waarin Baukje Fennema op een andere manier naar de dood leerde kijken.

Ameland komt nadrukkelijk in het boek voor. Baukje komt er regelmatig om voorstellingen te spelen, voor kinderen of volwassenen, zoals 'De Vuurtorenvrouw'. Een geweldige voorstelling die ze in 2019 in Sier aan Zee, onder het vuurtorenlicht, opvoerde en tijdens de Kunstmaand van dat jaar ook nog een paar keer in De Plaats speelde.

Lees hier over de presentatie op 4 november 2022.

Dijk van een Verhaal - Pelgrimstocht met een knipoog

  • Baukje Fennema - tekst
  • Susanne Dittler-Janzen - tekeningen en steendrukken
  • Annet Hogenesch - fotografie 
  • Uitgeverij Ithaka
  • 4 november 2022
  • € 25,--
Beleef je plezier aan dit blog en helpen de posts je op weg uitgaven over Ameland te vinden? Doneer dan op Ko-fi een kopje koffie van € 2,-- als waardering voor de blogger 💜.  Klik hier voor de link.

Geen opmerkingen: