maandag 24 oktober 2022

Pieter Oberman - De man en de mythe

Piet Oberman
Hessel de Walle schreef een biografie over Piet Oberman, een verzetsman die vlakbij Dokkum wordt geboren. Oberman maakt deel uit van een welvarende familie van houthandelaars, dominees en bestuurders, met een sterk gereformeerde inslag. Hij maakt zich er los van, maar blijft er tegelijk sterk mee verbonden.
Als hij zesendertig jaar oud is, gaat hij als Friese KP-leider op 8 december 1944 zijn mannen voor bij de geslaagde kraak van de Leeuwarder gevangenis. Ze weten zonder bloedvergieten eenenvijftig mensen te bevrijden. 

Oberman toont zich in zijn leven een man met vele gezichten. Zo is hij een dwarsliggende jongeling, een avonturier, een eenling, een 'fuifnummer', populair bij de vrouwen, een snelheidsduivel op de motor en in zijn Amerikaanse sleeën, een Fries verzetsleider, een geslaagd ondernemer, een zeezeiler, een echtgenoot en vader van vier zoons.

Hoewel over de oorlogsjaren van Oberman al veel bekend is, komt in deze biografie toch veel nieuwe informatie over deze tijd naar voren. Zo wordt voor het eerst de opmars van de Canadezen naar het noorden van Friesland in april 1945 minutieus in beeld gebracht en verschaft het boek nieuwe details over het zakelijke bestaan van Oberman voor diens intrede in de KP in 1944, met name over de handel in generatorhout.

Oberman kwam na de oorlog wel op Ameland en verbleef dan in vakantiehuis de Terrorist. Dat was een barak die door de Duitse bezetter was gebouwd en na de oorlog werd gebruikt voor weduwvrouwen van verzetsmensen en hun kinderen. 

Auteur Hessel de Walle op Twitter
In 1999 maakte Omrop Fryslân een reportage over de Terrorist. Die is via deze link te bekijken.

Lees ook hier over de Terrorist, die nog steeds op Ameland staat, maar dan op een andere plek en onder een andere naam.

Het boek 'Piet Oberman - De man en de mythe' verschijnt op 18 november 2022, maar er is nu al op intekenen. Intekenen kan via deze link.

Je betaalt pas na levering van het boek, via een bijgesloten factuur. De intekenactie wordt gesloten op 10 november 2022. Wie intekent betaalt geen verzendkosten.

  • Piet Oberman - De man en de mythe
  • Hessel de Walle
  • Uitgeverij Wijdemeer
  • 18 november 2022
  • € 35,--
Beleef je plezier aan dit blog en helpen de posts je op weg uitgaven over Ameland te vinden? Doneer dan op Ko-fi een kopje koffie van € 2,-- als waardering voor de blogger 💜.  Klik hier voor de link.

Geen opmerkingen: