dinsdag 9 mei 2023

De Duiker

De Duiker
Het tweede deel in 'De Hollander'-serie. Een dode duiker wordt gevonden voor de Duitse Waddenkust, het spoor leidt ondermeer naar Terschelling. Een nieuwe en confronterende zaak voor rechercheur Liewe Cupido. 

Als een Nederlandse berger op zoek naar een container in de Duitse Bocht tot zijn verrassing het wrak ontdekt van de Hanne, een kleine vrachtvaarder die in 1950 in een zuidwesterstorm verging, slaat zijn enthousiasme algauw om in sombere gelatenheid. Want de Hanne blijkt niet alleen voor een miljoen euro aan koper te herbergen, maar ook het stoffelijk overschot van een duiker: zijn handen gevouwen en de polsen met handboeien vastgemaakt. Het onderzoek van rechercheur Liewe Cupido leidt naar een duikclub op Terschelling. Hoe dichter Cupido de dader op het spoor komt, hoe meer hij verstrikt raakt in een confronterende zaak waarin vaders en zonen elkaar tot het uiterste proberen te beschermen.

Het boek heeft net als De Hollander weer een kaart van het Waddengebied. In deze editie is ook Ameland omlijnd. In De Hollander ontbrak die nog. Het lijntje naar Ameland is dunner dan dun en toch mag dit boek in het Ameland Boeken blog. Dat komt door de naam Metz die er in voorkomt. Een echte Amelander naam, staat op bladzijde 121. De naam blijkt verkeerd verstaan en moet Matz zijn. 'Metz, Matz, die namen komen op alle eilanden voor, alleen een beetje anders.' Verder komt Ameland er niet in voor.

Deen kent zijn pappenheimers. Met een paar woorden zet hij de eilanders neer, of dat nu Terschellingers, Tesselaars of inwoners van Föhr of Amrum betreft. '... donker hout, lange avonden, grote verhalen, drank, en emoties die nu en dan als blazende walvissen aan de oppervlakte komen.' Met De Duiker reis je door het Nederlandse, Duitse en Deense Waddengebied, door de Waddenzee en pik je een klein stukje Noordzee, de eilanden en de Waddenkust met hun havensteden mee. Een heerlijk vakantie- of gewoon weekendboek, een Waddenthriller.

Er komt een derde boek in deze serie: "Voor echte scènes op Ameland verwijs ik graag naar het derde boek," belooft Mathijs Deen.
  • De Duiker
  • Mathijs Deen
  • Alfabet uitgevers
  • ISBN 9789021341156
  • € 20,99
  • 9 mei 2023
Beleef je plezier aan dit blog en helpen de posts je op weg uitgaven over Ameland te vinden? Doneer dan op Ko-fi een kopje koffie van € 2,-- als waardering voor de blogger 💜.  Klik hier voor de link.

Geen opmerkingen: