zondag 21 april 2024

Column - Klein leed

IJsbergen, schotsen en schollen, krakend eikenhout en brekende balken, geruis van de zee en kreunend want, meeuwengekrijs, hagel en storm. Het is het geluidsdecor van een avontuurlijke reis die kalm en voortvarend begint en vol gevaar en ontberingen uitpakt. Het verhaal van commandeur Kat blijft boeien. Er zijn boeken over uitgegeven, verhalen over verteld, schilderijen en tekeningen van gemaakt en tentoonstellingen over ingericht. En nu is daar de voorstelling Kruiend IJs en Noorderlicht. Samen met Kees Poulus en Anne-Meta Kobes duiken we in het avontuur en in de emoties rondom die reis, overwintering en thuiskomst. De voorstelling ontrolde en ontwikkelde afgelopen maanden en op zondag 28 april is het klaar. Dan is de première, in de Herenwegkerk, om 14:30 uur.

We mochten erover vertellen bij Omrop Fryslân, Kees en ik, en die kans namen we met beide handen aan. Er moest wel een taxi aan te pas komen, anders dan de vorige keer toen ik in de studio van Op & Ut te gast was. Dat was net als nu met Roelof Louwsma als presentator en met Douwe Heringa. Het ging toen over Expeditie Ameland, a storytelling adventure en deze keer ging het weer over vertellen. En muziek. Voor Douwe in de plaats doet Tet Rozendal de presentatie en de studio heeft een fikse opknapbeurt gekregen. De sfeer was zaterdagmorgen zoals ik me die herinnerde: vriendelijk, gastvrij, geïnteresseerd en Fries.

Dat er een taxi aan te pas moest komen is de schuld van de nieuwe dienstregeling van bus 66. Die wacht sinds kort meer dan een half uur op de pier in Holwert, op de aankomst van de snelboot. Doorreizigers missen dan net de aansluitende trein in Leeuwarden. Om bij de Omrop te komen moet je eerst een stukje met de trein en dan nog even lopen, want Omrop Fryslân ligt wat uit de route. Die trein waarmee we op tijd in de studio hadden kunnen zijn was door dat dikke halve uur wachten op de veerdam al vertrokken. Dat was een paar jaar geleden nog pico bello geregeld. “Valt in de categorie Klein leed,” zal nicht E wel zeggen. En daar heeft ze vanzelf gelijk in. Zeker als je het vergelijkt met het onderwerp van Kruiend IJs en Noorderlicht.
Het bezoek aan Omrop Fryslân werd een feestje. Het Eiland van Verhalen is wederom op de kaart gezet.


Jeanet de Jong


Bekijk hier het gesprek bij Op & Ut in de studio van Omrop Fryslân.


Bekijk hier de website Eiland van Verhalen.

Geen opmerkingen: