maandag 1 april 2024

Column - IJspret

IJspret
In de Leeuwarder Courant van dit weekend staat een artikel over de verdwijnende ijscultuur in Nederland. Het schaatsen en alles dat daarbij hoort doet iets met een mens, met een gemeenschap. Er moet sneeuw worden geschoven, het ijs moet worden getest, chocolademelk moet worden ingeslagen, opgewarmd en in een tentje langs het ijs verkocht en de snert moet op smaak worden gebracht. Weet niet hoeveel vrijwilligers zijn bezig om er samen met de mensen die de schaatsen onderbinden mooie dagen van te maken. Met de Nederlandse schaatscultuur bedoelt de schrijver niet alleen de Elfstedentocht, maar ook en vooral schaatsen op slootjes en vijvers en alle activiteiten en pret die erbij horen. De winter wordt overwonnen met ijspret, schrijft Pieter Pauw in de LC. De afgelopen jaren zat dat er niet in. We sopten de winter door en ploegden ons door maandenlange herfst. Om zo’n winter te overwinnen is ander plezier door feesten van de gemeenschap extra belangrijk, maar ook die feesten staan onder druk. 

Het denken aan winters zonder ijspret en gemeenschapsfeesten in de donkerste maand van het jaar doet beseffen wat verlies is, in dit geval cultureel verlies. Persoonlijk kan ik wel ziek worden bij het idee dat sommige activiteiten ingebed in de gemeenschap verloren gaan. Of het nu is vanwege klimaat- dan wel cultuurverandering is mij om het even. 

Intussen gaan de verwarmingslampen op sommige terrassen aan, zodat men in korte broek buiten een biertje kan drinken. Korte broeken, je ziet ze weer in de supermarkt en op straat. Nog even en de meesters en juffen dragen ze weer voor de klas. Het zou verboden moeten worden: een korte broek is het meest afzichtelijke kledingstuk dat veel en veel te enthousiast wordt gedragen. Een korte broek is alleen mooi als er mooie benen en knieën in lopen. Mij zullen jullie dan ook niet in een korte broek zien. De winter is voorbij, helaas zullen de korte broeken komende tijd oprukken. En dat na een winter die niet kon worden overwonnen met ijspret.


Jeanet de Jong


Tik Column in bij 'Zoeken in dit blog' of klik op Label 'column' onder dit bericht om meer columns te lezen.

Geen opmerkingen: