dinsdag 15 maart 2022

Friesland Fryslân

Dit is een gids in de serie Odyssee Reisgidsen.

Friesland kent vele gezichten: van het vlakke terpenland in het noorden tot de woeste zandgronden in het zuidoosten en van de Waddeneilanden tot de uitgestrekte meren in het Lage Midden. De hoofdstad Leeuwarden, de eerste onder de elf steden, is het culturele centrum van de provincie met het Fries Museum, het Keramiekmuseum Princessehof en de Blokhuispoort als trekkers. Maar ook in de andere steden en de vele dorpen vind je onverwachte plekken: stinsen, boerderijen, natuurgebieden, gemalen, zijlen en dijken. 

De provincie telt vier nationale parken – de Alde Feanen, Schiermonnikoog, het Drents-Friese Wold en het Lauwersmeer. En dan is er nog het Werelderfgoed Waddenzee, het grootste getijdengebied ter wereld. 


Deze reisgids neem je mee naar Leeuwarden en de vier regio’s: Noordoost-Fries‐ land, Friese kust, het Merengebied en Zuidoost-Friesland. 


De vier Waddeneilanden – Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog – worden als dagtrips beschreven. Onderweg is er veel aandacht voor landschap, monumenten, hedendaagse architectuur, geschiedenis.


Ameland wordt als 'eigenzinnig' omschreven en als een klein koninkrijk binnen de Republiek der Nederlanden. Een koninkrijk was het natuurlijk niet, wel een heerlijkheid onder de Cammingha's. We lezen ook over Amelands onafhankelijkheid tijdens de zeeoorlog met Engeland. Verder worden er een paar regels gewijd aan het Oerd en dat het Landbouw- en Juttersmusem in Buren. Dat laatste staat dan weer onder het kopje Nes. Van Hollum passeren de grote kerk, Sorgdrager Museum en vuurtoren de revue. Die vuurtoren krijgt er in deze reisgids een paar meter bij. Al met al net anderhalve pagina om het eiland superkort te beschrijven en dan ook nog met een paar foutjes. De informatie over de provincie is interessant, maar wie iets meer over de Waddeneilanden wil weten kan beter terecht bij specifieke gidsen.


Koop de reisgids in de boekhandel of via deze link.

  • Friesland Fryslân 
  • Bartho Hendriksen
  • Uitgegeven door Odyssee Reisgidsen VOF
  • ISBN 9789461231369
  • € 17,--
  • 15 maart 2022

Geen opmerkingen: