maandag 28 maart 2022

Baltische lichten

‘Baltische lichten – In het kielzog van de Oostvaarders’ is geschreven door zeiler Harry Klieverik. Hij schrijft over zijn zeiltochten naar de Oostzee. Al honderden jaren zeilen Nederlanders naar die verre bestemming; de Ommelandvaart. Eerst was het voor de haring, later voor graan en hout. Het bracht ons land welvaart, maar onderweg loerden vele gevaren: storm, tegenwind, ondieptes, lastige kapen, oorlog en geweld. Klieverik zeilt in de eenentwintigste eeuw langs deze oude handelsroute naar het oosten. Hij beschrijft wat er nog te zien is van de onstuimige geopolitieke ontwikkelingen, van de jacht op haring, de rivaliteit tussen Denemarken, Zweden en de Hanze, de Tachtigjarige Oorlog, de opkomst van Rusland als wereldmacht, de Napoleontische oorlogen, de Krimoorlog, de twee wereldoorlogen en de Koude Oorlog.

Harry Klieverik gaat als solozeiler over de Noordzee naar de Oostzee. Hij schrijft over zijn eigen zeilrampen, over onrust en alleen zijn, maar ook over de schoonheid van wind, water en golven. Hij volgt het spoor van de eeuwenoude vuurtorens, van het Paard, de Brandaris en de vuurtoren van Ameland. Hij zeilt via kaap Skagen en passeert de vuurtorens van Gdansk, Riga en Helsinki. De oude lichten leiden naar andere werelden. Ze werken als tijdmachines. Uit hun geheugens stroomt een vloed van verhalen over mensen, schepen en hun relatie met de zee, van Nicolaes Witsen en Peter de Grote tot Sigbrit Willems, Johann Struensee, Klaus Störtebeker, Paula Wilson en de onbekende Nederlandse zeehelden Quirinus Harder en Fopke Cornelisz van Ameland, een groot Oostzeevaarder. In het boek wordt ook verhaald over de Runner van Veltman. Samen roepen die verhalen een caleidoscopisch beeld op van de geschiedenis van Noord-Europa.


Koop het boek in de boekhandel op Ameland of via deze link.

  • Baltische lichten
  • Harry Klieverik
  • Uitgeverij Elikser
  • ISBN 9789463654210
  • € 24,40
  • Maart 2022
Beleef je plezier aan dit blog en helpen de posts je op weg uitgaven over Ameland te vinden? Doneer dan op Ko-fi een kopje koffie van € 2,-- als waardering voor de blogger 💜.  Klik hier voor de link.

Geen opmerkingen: