zaterdag 10 december 2022

Volkskrant Magazine - Puntmutsen in de branding

Volkskrant Magazine
In het Volkskrant magazine van 10 december 2022 staat een negen pagina groot artikel over de op het strand van Ameland aangespoelde kabouters van 20 centimeter hoog en 10 centimeter breed. Allemaal met slijtageplekken van het rollen over zand. Jutters Piet Metz, Dirk Visser, Lieuwe Veltman en Pieter Jan Borsch komen aan het woord. Waarschijnlijk komen de strandvondsten uit een container die op 9 februari 2006 van het containerschip Mondriaan rolde. Dat schip was toen onderweg van Southampton naar Hamburg, toen hij 15 kilometer boven Terschelling in de problemen kwam. Mondriaan verloor die storm 58 containers. Het is niet honderd procent zeker dat die met de kabouters daar ook bij zat, maar dit is de meest waarschijnlijke toedracht. De schrijver van het stuk probeert te achterhalen waar de kabouters zijn gemaakt, waar ze vandaan zijn gekomen. Dat is waarschijnlijk China, maar het sluitende bewijs wordt niet gevonden. 

Het artikel maakt wat uitstapjes naar een tuinkabouter die een eigen kinderboekenserie kreeg, maar feitelijk heeft dit met de strandkabouters van Ameland niets van doen. Ook staan er foto's van het kabouterdorp in het bos van Hollum. Daar wil nog wel eens een strandkabouter tussennolle tuin- en boskabouters staan, maar het kabouterdörp is niet ontstaan met strandkabouters.

"Ik zet ze daar maar neer," zegt jutter Pieter Jan Borsch over zijn verzameling op de kast, "Wat moet je er anders mee?" Het is een leuk stuk over de zee die vaak rommel braakt en soms cadeautjes geeft. 

  • Volkskrant Magazine - Puntmutsen in de branding
  • Ivo van Woerden - Tekst
  • Jan Mulders - Foto's 
  • 10 december 2022
  • € 4,60 inclusief zaterdag krant
De woätermantkes

Dirk Visser en Piet Metz

Lieuwe Veltman


Het kabouterdörp

Strandkabouters

Geen opmerkingen: