zondag 4 februari 2024

Column - Goeie vrijdag, beste zaterdag

Vrijdag is de vinvis verplaatst. Hij stond links voor het Natuurcentrum en staat nu rechts. Gezien vanaf de Strandweg, dan. Ik wilde er graag een filmpje over maken en ging met de kwart voor acht bus naar Nes, liep het stukje van Ballumerweg halte BWS naar Strandweg en was ongeveer kwart over acht ter hoogte van het Natuurcentrum. Twee enorme telescoopkranen, een dieplader en een shovel stonden paraat en een heel team van transportspecialisten liep heen en weer, overlegde in kringgesprekken, bediende knoppen, bestuurde shovel en kraan, haakte kettingen aan katrollen en zat op knieën om te kijken of de draagbanden goed hingen. Alles volgens een goed voorbereid vinvis verplaatsplan. Het werd een operatie van zonsopkomst tot zonsondergang, een verplaatsvoorstelling van acht uren die geen minuut verveelde. Het filmpje kwam er, vele minuten via fragmenten en timelapse samengeperst tot seconden en acht uren in tien minuten gecomprimeerd. Wat ik dacht dat een paar uur zou duren bleek de hele dag in beslag te nemen. Het werd een mooie dag.

Zaterdag was het een komen en gaan met bezoekers aan de open dag van Fysiotherapie Westerlaan, mijn overburen. Ik stak zelf de straat over met een ‘huisje in een fles’ onder de arm, een in elkaar gezet bouwplaatje van Ameland Huuske Westerlaankerk. De kerk staat er nog. Al is de bestemming nieuw, het blijft een gemeenschapshuis. Van de kerk en de vervaardiging van het bouwplaatje maakte ik een paar dagen eerder een filmpje. Dat er maar heel veel mensen met minder pijnlijke gewrichten en ruggen en sterkere spieren het pand mogen verlaten. Dat wens ik de fysiotherapeuten, trainers en hun klanten toe. 


Die zaterdagmiddag liep ik, na mijn bezoek aan de overbuurman, door het Stèèchje richting de supermarkt toen een fietsende dorpsgenote naast me stopte, afstapte en me staande hield. “Ben jij dat van die leuke filmpjes? Doe je die muziek er zelf bij? Ik kijk altijd, zo leuk! Dat wilde ik even aan je kwijt!” Het was al een goeie vrijdag, wat volgde was een beste zaterdag.


Jeanet de Jong


Bekijk hier het filmpje over de verplaatsing van de vinvis


Bekijk hier het filmpje over Ameland Huuske Fysiotherapie Westerlaan


Abonneer op YouTube kanaal Ameland Vandaag en mis geen filmpje meer - abonneren is gratis - 


Tik Column in bij 'Zoeken in dit blog' of klik op Label 'column' onder dit bericht om meer columns te lezen.

Geen opmerkingen: