zaterdag 17 februari 2024

Column - Bio

Temperaturen stijgen tot wel 15 graden en dat op 17 februari. Het hoort een dag te zijn van min 15, schaatsen en bellesleejagen, maar niets van dat alles. De hortensia’s staan dik in blad en anders wel in bladknop, de sneeuwklokjes zijn alweer aan het uitbloeien en de krokussen weten niet hoe snel ze hun kopjes boven de grond moeten steken. Het is allemaal wat van slag. 

Heel erg vind ik de gele klokken langs zowat elke slootkant in het buitengebied. Die gifbollen - ik neem gevoeglijk aan dat de bollenpoters niet de moeite hebben genomen om biobollen te planten - zijn alweer twintig centimeter boven de grond getrokken. Jullie weten toch wel dat ik de pest heb aan die narcissen, toch? Dat ik grote waardering heb voor de gele klokken langs de Ridderweg, de bollen die Jan Bakker pootte en die nu een monument ter ere van hem en ter verwelkoming van het voorjaar zijn? En dat ik niks moet hebben van al die bolgewassen die je zo langzamerhand overal in het buitengebied tegenkomt en die als exoten de slootkanten verknoeien en de plek van speenkruid, dotterbloem en zwanenbloem innemen en die niks of iets nadeligs betekenen voor de bijen? Nou, bij deze dan. 

We leven in een rare tijd, waarin we niet meer van de seizoenen op aan kunnen. Waar de winter met zijn 15 graden naadloos overgaat in de zomer. Waarin oppositieleiders worden vermoord. Waar politici elkaar voor rotte vis uitmaken, waar doodgewone Nederlandse burgers niet ophouden met het beledigen en wegzetten van ministers. Waar PowNed verder gaat met opruien en het maken van kinderachtige items die de term reportage niet verdienen. Waar geregeerd wordt via social media en waar stiertjes duizenden kilometers voor de slacht levend worden vervoerd in schepen die ze buik aan buik stouwen in een ruim dat na een paar dagen bol staat van de ammoniak. Ik lees erover bij Follow the Money, een nieuwsplatform dat onderzoek doet naar van alles. In dit geval gaat het over aangespoelde stiertjes op de kust van Bretagne. Stieren geven geen melk, dus die kunnen als kalfsvlees worden verkocht. Het slachten gebeurt niet daar waar ze geboren worden, maar in landen ver weg, zodat het mes er halal of kosjer in kan. De aangespoelde dieren hadden gaatjes in de oren, maar de oormerken waren foetsie. 


Een forensisch oceanograaf kan met modellen vrij nauwkeurig nagaan waar het rund dat tijdens de vaart dood is gegaan - dieren overlijden niet maar gaan dood - overboord moet zijn gegooid om op het Bretonse schiereiland Finistère te stranden. Hij stopt de route van een schip in een model en gooit daar windkracht, golven en stroming overheen. Diezelfde forensisch oceanograaf onderzoekt waar de olievaten vandaan kwamen die twee jaar geleden op Terschelling en Ameland aangespoelden. 


Mooi vak, forensisch oceanograaf. Journalistiek is ook een mooi vak, net als politiek. Voor elk vak geldt: als het maar bio gaat; met aandacht voor de zaak, de omgeving en zonder gif. 

Wie zich nog geroepen voelt om narcissen te poten kan eens met de gemeente overleggen waar veldjes liggen die daar geschikt voor zijn. Voorzetje: doe het rond Ambla en doe het bovenal bio. 


Jeanet de Jong


Tik Column in bij 'Zoeken in dit blog' of klik op Label 'column' onder dit bericht om meer columns te lezen.

Geen opmerkingen: