maandag 4 maart 2024

Wat stond er bij oma op tafel?

Het boek 'Ameland aan Tafel' brengt allerlei nostalgische gevoelens en herinneringen naar boven. Schrijfster Ria Evers-Dokter heeft dat heel mooi op papier gekregen. Het boek is ingedeeld in seizoenen en beschrijft de gerechten, keukens, gewoonten en bijzonderheden van allerhande rond de eetcultuur op het eiland. Ze schrijft in het deel over januari, februari en maart over hotte, vis op 't strân, mosselhachee, Pasen en eislaan, stokvis, een iënhâns stukje en over brandewijn met boänen. Zet wisselt gerechten en recepten af met verhalen over eten. 'Niks lekkerders dan echte boter' is zo'n verhaal. Ria schrijft over 'Dansen in het Badhuus', 'Wat eten we vandaag?' en over 'Koel helder water en een versnapering'. Tot slot staat in dit deel van het boek ook wat er bij oma in de kast stond. En dat is nog maar een klein deel van de verrukkelijke verhalen van Ria.

Kortom, het is een heerlijk boek vol nostalgie en met handige tips die nog altijd toe te passen zijn. Achterin het boek staat zelfs het haakpatroon van praktische pannenlappen. Linda Vloedgraven maakte de illustraties en Linda is niet alleen een begenadigd illustrator, maar ook een zeer vaardige haakster en breister. Van haar komen de pannenlappen.

'Ameland aan Tafel', een boek om telkens weer te pakken om er een stukje uit te lezen. Een boek dat in geen enkele Amelander huishouding mag ontbreken en dat in elke boekenkast in elk vakantiehuis een plekje verdient.

Koop het boek nu het nog te koop is. Het kost € 21,50. Het boek is ook op Bonaire te koop, maar als je op Ameland zit hoef je niet zo ver. Het is te verkrijgen op Westerlaan 8 in Hollum of in een van de Amelander boekhandels. 

Ameland aan Tafel


Geen opmerkingen: